Scheveningse vissers in zak en as: ‘We kunnen weer opnieuw beginnen’

Donkere wolken pakken zich samen boven de vissersvloten van Scheveningen nadat het Europees parlement vandaag heeft ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. De maatregel zal ook Scheveningse visserij Jaczon zwaar treffen.

 

Van de 84 vissersboten in Nederland die gebruik maken van de pulstechniek zijn er zeven in handen van de Scheveningse reder Jaczon. ,,Er is in de afgelopen jaren voor miljoenen geïnvesteerd in deze duurzame methode van vissen’’, zegt hij. ,,De techniek heeft er ook voor gezorgd dat in onze branche weer zwarte cijfers worden geschreven. Als dit verbod doorgaat, kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen met innoveren.’’

Volgens Johan van Nieuwenhuyzen, directeur van de visafslag Scheveningen, komt 60 procent van de veilingomzet voor rekening van de pulsvisserij. ,,Dit besluit is dus heel ingrijpend voor onze visserij. Het voelt raar dat stemmen van landen als Oostenrijk die geen binding met de Noordzee of kennis van de techniek hebben de doorslag geven.’’

Nederlandse vissers houden nog een sprankje hoop dat de Europese Commissie niet instemt met het totaalverbod. ,,Maar de klok staat nu op 5 voor 12’’, aldus Van Nieuwenhuyzen.

Wethouder
Wethouder Karsten Klein, onder wie het havenbeleid valt, is verbijsterd over het verbod. ,,Scheveningse vissers hebben hier tonnen in geïnvesteerd. Die raken ze kwijt. Alleen omdat Franse en Spaanse vissers dit niet hebben gedaan. Voorsprong door innovatie wordt door de achterblijvers afgestraft”, briest hij op Twitter.