Schotse Hooglander zwaar toegetakeld door ‘dolle’ hond [update]

30

Een hond heeft afgelopen vrijdag in het Westduinpark nabij Duindorp een Schotse Hooglander zwaar toegetakeld. Het beest werd daarbij zeker tien keer gebeten. “De hond werd helemaal dol en wist van geen ophouden. Een mens had deze beten zeker niet overleeft”, zo zegt een getuige in een bericht op Facebook.

De politie zoekt getuigen van het bijtincident. Bij het bericht zit ook een foto van de mogelijke eigenaar van de hond. Het gaat om een man die op het moment van het incident de hond aan het uitlaten was. Het bericht is inmiddels meer dan 800 keer gedeeld. 
 
Marieke Sassen, wijkagent in Duindorp, zegt op Twitter dat het incident inderdaad heeft plaatsgevonden en laat daarnaast weten dat de Boswachters druk bezig zijn met het welzijn van de dieren naar aanleiding van het bijtincident. 
 

[update 17.10] Ook de dierenambulance heeft inmiddels gereageerd op het voorval. Waar er werd gespeculeerd over het feit dat de dienst niet zou ‘willen’ komen, is dat absoluut niet aan de orde. “We hadden dolgraag willen helpen, maar er waren een aantal lastige dingen. Punt één, wij kunnen niet een Schotse Hooglander vervoeren in onze auto, daar is het beest veel te groot voor. Punt twee, we hebben de eigenaar uitgebreid gesproken direct na het incident en hij wilde even niets doen en ook niet langskomen omdat dat de stress bij de beesten alleen maar zou vergroten. Tot slot zijn wij ’s avonds een spoeddienst met maar één auto tot onze beschikking. Hoe graag we ook hadden willen helpen, de beesten zijn niet van ons en we hebben ze voor ieders veiligheid ook niet zelf even kunnen behandelen”, verklaart een woordvoerder. 

Wel heeft de dierenambulance direct de politie en de gemeente, door wie de Schotse Hooglanders worden gehuurd in het betreffende park, geïnformeerd. “Wat we konden doen, een oogje in het zeil houden en bezoekers weghouden bij de toch al geschrokken beesten, hebben we gedaan. De politie is geweest, maar kon weinig uitrichten. Het is natuurlijk ongelofelijk dat dit kan gebeuren en dat deze hond los liep. Houd de honden alsjeblieft aan de lijn allemaal daar, voor ieders veiligheid”, besluit de woordvoerder die het incident natuurlijk enorm betreurde.