Speciale cellen voor verwarde personen in Den Haag

44

De politie in Den Haag gaat extra maatregelen nemen tegen de toenemende druk van verwarde personen. Er komt niet alleen een eigen crisisdienst, de politie gaat ook mensen uit omliggende gemeenten opnemen in speciale zorgcellen. Dat meldt het ad

politiebureau den haag hoofdbureauDe politie heeft steeds vaker te maken met overlast door verwarde personen. “Deels zijn we er alerter op,” zegt een politiewoordvoerder. “Maar er is onmiskenbaar ook een toename te zien in de mate van overlast. Het aantal geweldsincidenten valt nog mee, maar stank en lawaai zijn voor bijvoorbeeld naaste buren wel degelijk hinder.” Er komen twaalf ‘zorgcellen’, nadrukkelijk geen arrestatiecellen, die zijn gevestigd op een aparte etage van het hoofdbureau van de politie in Den Haag.

Per maand worden er 200 verwarde personen opgenomen.Dat aantal is al twee jaar stabiel. Omdat daarmee niet alle kamers bezet zijn, is besloten ook mensen op te nemen uit de omliggende gemeenten. Welke gemeenten dat precies zijn, kan Dennis Bal, teamleider van de OVP, nog niet precies aangeven. “De gesprekken lopen. Ik verwacht dat we over drie maanden kunnen beginnen.”

Deze week werd bekend dat ook het MCH Westeinde maatregelen neemt tegen de toenemende druk van verwarde personen op de hulpverlening. De nieuwe spoedeisende hulp, die in 2017 opengaat, krijgt aparte kamers voor psychiatrische patiënten.