Tattoo Gilly was ‘geen pooier, maar pimp’

15

DEN HAAG – Wat ze verdienden zouden ze samen delen. De verdachte en de vijf vrouwen die voor de Haagse rapper en tatoeagekunstenaar Guillermo P., alias Tattoo Gilly, in de prostitutie werkten. Met het geld hoopten ze een beter leven op te bouwen. P. zou ze daarbij helpen, dachten ze. Hij zag zichzelf dan ook niet als een pooier, die de vrouwen in de prostitutie dwong maar meer als ‘pimp’, iemand die ‘de dames’ juist helpt als ze besluiten te gaan werken als prostituee.

Ze waren dan ook een team, zegt P. Samen dachten ze na over bijnamen die de vrouwen gebruikten als ze werkten achter de ramen of als escort. Wie bij het team hoorde kreeg een tatoeage met het logo van Gilly, het koosnaampje dat de vrouwen hem gaven.

Volgens de verdachte kwamen de meisjes bij hem terecht door mond-tot-mondreclame. Sommigen werkten al in de prostitutie, maar dat liep volgens hem niet zo lekker. Daarom zouden ze bij P. hebben aangeklopt. ‘Ze wilden professioneler worden, een raam huren.’ Dat gebeurde onder meer in de prostitutiestraten van Den Haag en op de Wallen in Amsterdam

Geld lag op tafel

P. heeft ze nooit verplicht om het geld dat ze verdienden af te geven, zegt hij. Toch deden ze het. Alles ging op een grote hoop. Het geld lag gewoon op tafel. Er werd eten, taxi’s en kleding van betaald. De kosten die de vrouwen maakten, schoot hij vaak voor van de inkomsten die hij verdiende met tatoeëren, zegt hij. En dus bleef er volgens hem geen geld over. ‘Er viel weinig te sparen.’

Maar volgens justitie zit het toch anders. Hij zou de opbrengst van de vrouwen wel degelijk in zijn eigen zak hebben gestoken. Volgens de politie sprak Gilly over grote bedragen aan de telefoon. Op foto’s op zijn computer is hij te zien met grote stapels contant geld. En ook de vrouwen verklaarden dat, terwijl zij aan het werk waren, hij geld opmaakte aan dure hotels. Bovendien, zegt justitie, zou de 34-jarige P., voor wie zijn moeder een heilige is, de vrouwen helemaal niet zo goed behandeld hebben. Hij zou ze ingepalmd hebben. Eenmaal in zijn greep zou hij de vrouwen met fysiek geweld hebben bedreigd. Ze zouden hebben moeten doorwerken als ze ziek of ongesteld waren. En de tienduizenden euro’s die ze verdienden, moesten ze allemaal inleveren.

De vrouwen hadden het geld nodig voor het opvoeden van hun kinderen. Anderen wilden een kapperszaak of een nagelstudio beginnen. Maar ze kwamen bedrogen uit. De advocaten van de slachtoffers eisen nu dat de vrouwen alle misgelopen inkomsten en een schadevergoeding krijgen. Sommigen willen ook de kosten vergoed voor het verwijderen van de tatoeage, of ‘het brandmerk’, zoals de advocaat van de slachtoffers het noemt. Het totaal geëiste bedrag is meer dan acht ton. Samenzwering

P. voelt zich woensdag in de rechtbank verraden. ‘Het is een complot, ik voel me in de rug gestoken.’ Volgens P. hebben de dames meer van hem geprofiteerd dan hij van hun. Maar justitie zegt daarover dat ze zijn theorie over een samenzwering tegen hem ‘niet geloofwaardig’ vindt. De eis wordt acht jaar cel.De advocaat van P. heeft vrijspraak gevraagd. Hij ziet de vrouwen niet als slachtoffers, maar als ‘mondige vrouwen’. Een van hen vond de tatoeage met het logo van Gilly zelfs ‘stoer’. Van dwang is volgens hem geen sprake. De vrouwen zouden volgens verklaringen, ‘gek zijn op geld’, of werken als prostituee om hun schulden af te betalen. 


‘Ze kozen zelf voor de prostitutie’

P. zelf vindt dat hem niks te verwijten valt. ‘Het was de bedoeling dat we er allemaal beter van zouden worden.’ Maar dat is volgens hem mislukt. Hij geeft toe dat hij zakelijk en administratief de fout in is gegaan. En dat er wat beloftes niet zijn nagekomen. Maar alles ging volgens P. uit vrije wil. ‘Ze kozen zelf voor de prostitutie’.

Op 13 april doet de rechter uitspraak.