Twee meter lang schilderij ongemerkt uit Kurhaus verdwenen

Het twee meter lange schilderij Havana Dreams is begin februari gestolen uit de Louis Davids rooksalon in het Kurhaus op Scheveningen. Ondanks de massale omvang van het kunststuk heeft niemand iets opgemerkt. Het hotel is verbluft om de ‘brutale diefstal’. ,,Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

 

General manager Marcel Bosman zit met de handen in het haar. De diefstal van het schilderij uit de rooksalon van het Kurhaus heeft ongeveer rond 10 februari plaatsgevonden, maar een precieze datum en tijdstip heeft hij niet. ,,We hebben geen camera’s hangen in de rooksalon”, legt Bosman uit.

Hij is verbaasd over hoe de criminelen het kunstwerk hebben kunnen meenemen. ,,Het is een zeer opmerkelijke diefstal, want het is een heel groot schilderij. Het is door de omvang onwaarschijnlijk dat iemand alleen heeft gewerkt, dus wellicht hebben meerdere mensen het schilderij versleept”, analyseert Bosman. ,,En die hebben ook nog eens het risico genomen om langs medewerkers en de receptie te lopen. Hoe langer ik erover nadenk, hoe vreemder ik de diefstal vind.”

Tips

Het Kurhaus heeft aangifte gedaan van de diefstal van het grote schilderij. ,,Maar ik voel me machteloos op dit moment. Misschien dat gasten die hebben overnacht in februari, iets hebben gezien. Ik heb nog de hoop gehad dat het een grap was, maar die is inmiddels vervlogen.” De general manager roept dan ook iedereen op zich te melden die wellicht iets gezien heeft. Hij looft een beloning uit voor tips die ervoor zorgen dat het kunststuk terugkomt. ,,We willen aan de tipgever een overnachting in een mooie suite geven en twee kaarten voor de musical The Lion King in het Circustheater.”

Het schilderij is van de schilder Guy Olivier en is in opdracht van het Kurhaus gemaakt om de sfeer in de rooksalon te verhogen. ,,De eigenaar van het Kurhaus heeft de schets zelf gemaakt. De schildering heeft daarom ook emotionele waarde.” Op de schildering zijn een aantal Cubanen te zien. De waarde van het kunstwerk is zo’n 10.000 euro.