Vader jihadist: alle Nederlanders wilden weg uit schilderswijk

11214248_865350926872692_6318618659100108193_n

Strijders van Islamitische Staat in Raqqa HOLLANDSE HOOGTE

De vader van een jihadist uit Nederland zegt dat een groep Nederlanders erin is geslaagd uit IS-gebied weg te komen. Alle Nederlanders hebben geprobeerd uit Raqqa te vluchten, zegt hij in De Telegraaf.

Mohamed Nidalha uit Leiden is de vader van jihadist Reda, een van de Nederlandse strijders in Raqqa. Volgens hem klopt het dat in de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat een rebellie is ontstaan doordat Nederlandse strijders wilden deserteren.

In de krant vertelt hij dat hij contact heeft met meer ouders van jonge jihadisten. “Maar de ellende is dat we maar één bron hebben: die actiegroep uit Raqqa. IS heeft internet deels afgesloten. Soms komen onze kinderen heel kort online, maar ze zijn zo weer verdwenen.”

Uit zulke korte contacten zou zijn gebleken dat ongeveer zes Nederlanders erin zijn geslaagd om IS-gebied te ontvluchten. Ze zouden nu in een huurhuis aan de grens met Turkije zitten. Ook zouden veel Nederlanders zijn overgelopen naar Jabhat al-Nusra, een strijdgroep die is gelieerd aan al-Qaida. “Blijkbaar ontdekken de Nederlanders dat IS toch écht niet deugt”, zegt Nidalha in De Telegraaf.

Niet geloofwaardig

Het forum van burgerjournalisten Raqqa is being slaughtered silently berichtte als eerste over een neergeslagen muiterij en acht executies van Nederlandse IS-strijders. Maar dat bericht wordt tegengesproken door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Nidalha noemt die ontkenning niet geloofwaardig.