Van mislukte liquidatie verdachte kopstukken No Surrender voorlopig vrij

Richard J. uit Den Haag en Alexander M. uit Pijnacker-Nootdorp, twee leden van de Haagse afdeling van motorclub No Surrender, worden in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun rechtszaak vrijgelaten. Ook een derde verdachte, Hendrikus van den B., komt vrij. Het drietal wordt verdacht van poging tot moord op een man in Ridderkerk in 2016. M. wordt daarbij beschuldigd van drugshandel.

De rechtbank bepaalde vandaag tijdens een pro-formazitting dat het drietal vanaf maandag voorlopig vrij komt uit voorarrest. De reden is dat de afhandeling van de zaak nog meer dan een half jaar kan duren.

De poging tot moord, waar de drie van worden verdacht, vond plaats op klaarlichte dag in november 2016. Het 40-jarige slachtoffer uit Den Haag werd in de Tinstraat in Ridderkerk in elkaar geslagen en raakte daarbij gewond door messteken.

De zaak is al meerdere keren vertraagd en dreigt ook nu uit te lopen. Het slachtoffer heeft namelijk nieuwe getuigen genoemd die nog moeten worden gehoord. Hierdoor kan de inhoudelijke zitting niet zoals gepland in juni plaatsvinden. Waarschijnlijk gebeurt dit pas in oktober of mogelijk zelfs volgend jaar.

Welletjes

De rechtbank kwam met de voorlopige vrijlating tegemoet aan de wensen van de verdediging, die het voorarrest van ruim een jaar ‘wel welletjes’ vond. Aan de vrijlating zijn overigens wel een aantal voorwaarden verbonden. De verdachten mogen bijvoorbeeld onderling, met het slachtoffer en met de getuigen geen contact hebben.