Van Scheveningen naar de tropen: beretrots op eigen surfhotel in Costa Rica

Ze hadden zo aan Ik vertrek mee kunnen doen. Surfers Marieke Spaan en Jared Horn besloten vier jaar geleden samen hun droom waar te maken: weg uit Scheveningen, op naar tropisch Costa Rica. Nu runnen ze er een surfschool en sinds kort ook een eigen hotel. ,,Ik heb een miljoen glazen opgehaald in de Haagse horeca om dit te kunnen doen.”

‘Als ik van tevoren had geweten wat er allemaal bij komt kijken, weet ik niet of ik eraan begonnen was”, vertelt Marieke Spaan. Makkelijk is het niet geweest. Problemen met de aannemer, niet fulltime aanwezig kunnen zijn op de bouwplaats, moeite om de financiën rond te krijgen, noem maar op. Maar inmiddels zijn de eerste gasten neergestreken in de strakke designkamers.

De Haagse Spaan (38), die onder meer is opgeleid als evenementenplanner, woont af en aan al tien jaar in stranddorp Santa Teresa aan de kust van Costa Rica. Tussendoor woonde ze ook weer in Den Haag, waar haar eerste dochter geboren werd, tot ze vier jaar geleden opnieuw vertrok. Nu met een gezin.
In het afgelopen decennium zag ze het dorp sterk veranderen. Het stoffige plaatsje werd een hotspot voor surfers uit alle hoeken van de wereld. Surfscholen, restaurantjes en yogastudio’s schoten er als paddenstoelen uit de grond, maar grote resorts en zelfs geasfalteerde wegen vind je hier nog steeds niet. De witte zandstranden met hun wuivende palmen bleven onaangetast.

Spaan ontmoette Jared Horn (33) jaren terug tijdens een surftrip. De twee konden het goed vinden, maar gingen hun eigen weg. Spaan begon in de jaren na die ontmoeting Lucero Surf Retreats in Costa Rica. Ze bood toen nog alleen ‘surfpakketten’ aan, soms gecombineerd met yoga en ze werkte samen met lokale hotels. Zij en Horn bleven wel contact houden en toen hij op bezoek kwam, sloeg de vonk over. Met dochters Riley (6 jaar) en Luca (3) wonen ze nu al vier jaar samen in Costa Rica, nadat ze met hun eerste dochter ook een tijdje in Scheveningen woonden. Den Haag beviel, maar Costa Rica, waar de golven voor een surfer veel spectaculairder zijn, bleef trekken.

Jared Horn en Marieke Spaan met hun dochters Luca (l.) en Riley. ,,We zijn gewoon begonnen en eenmaal bezig konden we niet ander dan vooruit.''

Jared Horn en Marieke Spaan met hun dochters Luca (l.) en Riley. ,,We zijn gewoon begonnen en eenmaal bezig konden we niet ander dan vooruit.” © Jared uit zijn tijd als glazenhaler op de grote Mark

Tof

Nu kunnen we bezoekers die persoonlijke ervaring geven. Dit is het leven dat wij willen leven en dat willen we delen met anderen. Dat kan nu

Marieke Spaan

Santa Teresa in Costa Rioa is uitgegroeid tot een waar surfmekka.

Santa Teresa in Costa Rioa is uitgegroeid tot een waar surfmekka. © Prive

,,Met Lucero Surf Retreats zorgden we voor surflessen, yogalessen, transport en maaltijden en zochten we hotels waar de gasten konden verblijven”, vertelt Horn. ,,Maar toen we elkaar leerden kennen hadden we het er al over hoe tof het zou zijn als we hier ons eigen hotel konden openen. We wisten alleen helemaal niet hoe we dat moesten aanpakken.”

Het idee van een eigen hotel bleef het ambitieuze stel achtervolgen. Horn: ,,We wilden een eigen plek waar we ons stempel op konden drukken. De hotels waar we onze gasten lieten overnachten waren mooi, maar we wilden het zélf doen. Het leuke is dat gasten hier meedraaien met ons eigen gezin.”

Spaan valt hem bij: ,,Nu kunnen we bezoekers die persoonlijke ervaring geven. Dit is het leven dat wij willen leven en dat willen we delen met anderen. Dat kan nu.”

Horn werkte een aantal jaren op horecaplein de Grote Markt in Den Haag om geld te sparen voor hun grote droom. Eerst als glazenhaler en later als gastheer. ,,Ik heb wel een miljoen glazen opgepakt voor dit alles.”

Het stel is trots op het resultaat. Hun hotel staat op een helling met uitzicht over Santa Teresa. Geïmporteerde deuren uit Bali, versiersels uit India en bedlinnen uit Australië zorgen voor een bohemiengevoel. De badkamers en keukens hebben allemaal een strakke uitstraling dankzij de keuze voor gepolijst beton. Spaan ontwierp het allemaal zelf. ,,Ik werd erg geïnspireerd door Pinterest”, vertelt ze trots.

De onderneemster heeft een razend drukke tijd achter de rug. Ze kon niet constant op de bouwplaats zijn. Doordeweeks had ze meerdere andere banen om de molen draaiende te houden. Elke vrije minuut werd besteed aan het klaarmaken van het hotel. Veel van het werk deed het stel zelf. Terwijl hun twee energieke meiden rondreden op rolschaatsen en hutten bouwden, drukten Spaan en Horn planten en bloemen in de aarde of legden ze tegels. ,,We zijn gewoon begonnen. We namen de eerste stap zonder een plan te hebben voor de volgende stap, maar eenmaal bezig konden we niet anders dan vooruit.”

Met de hulp en steun van familie en vrienden is het tien jaar nadat Spaan, destijds in haar eentje, Lucero Surf Retreats begon eindelijk zover: een eigen hotel waar zij en haar partner vakanties kunnen aanbieden op hún manier. Spaan: ,,Zoveel van onze gasten blijven terugkomen. Dat maakt ons heel gelukkig. Dat betekent in ieder geval dat ze het naar hun zin hebben gehad. We krijgen hier ook veel gezinnen te gast. Dat begon pas nadat we zelf kinderen kregen. We gingen vanzelfsprekend aanbieden waar ouders behoefte aan hebben. Wil een stel een avondje op stap, dan passen wij op de kinderen.” Op de vraag of het alle obstakels waard was, kijken de kersverse hoteliers elkaar lachend aan: ,,Absoluut!”
costarica-surfvacations.com/

Jared Horn als glazenhaler op de Grote Markt.

Jared Horn als glazenhaler op de Grote Markt. © Prive