Wedstrijdelement vreugdevuren schrappen is onbespreekbaar”

duinHet schrappen van het wedstrijdelement tussen de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen is “onbespreekbaar”. Dat zegt Wesley IJzendoorn, organisator van het Vreugdevuur op Scheveningen. Burgemeester Jozias van Aartsen noemde woensdag de huidige situatie “uit veiligheidsoogpunt onacceptabel.

Scheveningen en Duindorp strijden jaarlijks wie het hoogste vreugdevuur kan bouwen, maar volgens Van Aartsen worden de afspraken met de gemeente niet goed nagekomen en is de situatie nu te gevaarlijk. “Ik ben heel erg verrast”, zegt IJzendoorn. “Ik heb vorig jaar een veiligheidsplan ingediend bij gemeente en dat plan is toen ook goedgekeurd. Achteraf horen we nu opeens dat er allemaal veiligheidsrisico’s zijn genomen, die onacceptabel zijn.” De organisator geeft toe dat er langer doorgebouwd is en dat er meer pallets zijn gebruikt dan dat was afgesproken. “Als de veiligheid niet in het geding komt, zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.”

De burgemeester geeft aan voor een “groot dilemma” te staan en wil met de bewoners en de gemeenteraad in gesprek over de huidige situatie. Zowel de organisatie van het vreugdevuur op Scheveningen als in Duindorp staan open voor een gesprek, al willen beiden niet denken aan het schrappen van het wedstrijdelement. “Als Van Aartsen het goed aanstuurt, moet het kunnen. Het is altijd goed gegaan”, aldus een Duindorper. “Ik snap de zorgen wel, maar er zijn heel veel andere dingen waar hij zich beter druk over kan maken. De vreugdevuren zijn heel belangrijk voor Duindorp, het is een traditie geworden.”