‘Ziekenhuis gevangenis knoeit met medicatie’

Het gevangenisziekenhuis in Scheveningen maakt gevaarlijke fouten met het toedienen van medicijnen. Dat stellen (oud-)gedetineerden, van wie één een tuchtklacht heeft ingediend tegen de behandelend artsen en verplegers. ,,Mijn tanden heb ik stukgebeten van de pijn.”

 

In het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ), in de volksmond het gevangenisziekenhuis van Scheveningen, is de pil van meneer B. een begrip. Iedereen heeft hem al een keer geslikt, zeggen zowel (oud-)personeelsleden als gedetineerden. De pil van meneer B. past niet in het standaardzakje met medicijnen dat hij dagelijks krijgt. Door geknoei belandt hij regelmatig bij een ander in het pillenbakje.

Het lijkt een onschuldig voorbeeld, maar volgens diverse ingewijden is de medicijnverstrekking in het JCvSZ zo’n chaos dat er gevaarlijke fouten worden gemaakt. ,,Een medegedetineerde is 20 minuten bewusteloos geweest omdat hij verkeerde medicijnen kreeg toegediend”, zegt voormalig gedetineerde Myrthe. Ze zat 10 maanden gedetineerd in het JCvSZ en moest helse pijnen doorstaan. Ze heeft een tuchtklacht ingediend tegen de aanwezige artsen en verpleegkundigen.

Medische missers

Ze doen daar aan pappen en nathouden. Ze zorgen dat je niet doodgaat, meer stelt het niet voor

Myrthe over Justitieel Centrum voor Somatische Zorg

Myrthe is niet haar echte naam. Een geschil met het Centraal Justitieel Incassobureau CJIB heeft haar al genoeg in de schijnwerpers gezet. Nu wil ze proberen een normaal leven op te starten. Maar eerst wil ze dat er onderzoek wordt gedaan naar de medische missers in het JCvSZ. ,,Ze doen daar aan pappen en nathouden. Ze zorgen dat je niet doodgaat. Meer stelt het niet voor.”

Haar medisch verleden is lang en ingewikkeld. Vanwege zenuwpijnen slikte Myrthe een dagelijkse dosis morfine. Die dosis zou ze, op eigen verzoek en in overleg met de gevangenisarts, langzaam afbouwen. Maar door een fout van de verpleging kreeg ze dagenlang juist extra toegediend. Toen die fout aan het licht kwam, werd er niet stapsgewijs, zoals het hoort, maar in één keer afgebouwd.

Het weekend dat volgde, beschrijft Myrthe als hels. ,,Ik leed ondraaglijke pijn, ik gilde het voortdurend uit. Maar hulp kreeg ik niet. Dat weekend heb ik van de pijn meerdere tanden en kiezen kapotgebeten.”

Gepruts

Vanaf dat moment diende Myrthe klachten in en hield ze nauwgezet bij welke medicatie ze dagelijks kreeg toegediend. Dat ze de medische staf op de vingers tikte, werd haar naar eigen zeggen niet in dank afgenomen. ,,Toen ik zei dat ik geen gepruts aan mijn medicijnspiegel wilde, kreeg ik als antwoord: ‘Wij prutsen hier niet en jij zit hier van mijn belastingcenten’.”

Ze kwam in een strenger regime en werd nauwelijks meer bezocht door personeel. Toen Myrthe haar medisch dossier wilde opvragen, gebeurde nog iets opmerkelijkers: ,,Mijn dossier was zoek. Dagenlang hebben ze gezocht en weet je waar het opdook? In de afgesloten bak met documenten voor de papierversnipperaar. Het lijkt er heel sterk op dat iemand het voorgoed heeft willen laten verdwijnen.”

Psychotisch

De problemen van Myrthe staan niet op zichzelf. Twee voormalig gedetineerden luidden vorig jaar de noodklok in weekblad Nieuwe Revu. Een van hen kreeg dagenlang zijn medicijnen niet en raakte daardoor psychotisch. Beiden dienden klachten tegen de bajesgevangenis in.

Het JCvSz kent een langere geschiedenis van medische incidenten. Zoals de 135 kilo zware jongen die met kerst 2008 overleed aan een ademstilstand. Zijn luchtpijp bleek opgezwollen. Uit onderzoek kwam naar voren dat de jongen nooit naar een gevangenis gebracht had mogen worden, maar direct een ziekenhuis had moeten zien.

Rommelig

Reactie Ministerie Justitie en Veiligheid 

,,Over individuele gevallen doen wij geen uitspraken. Zeker niet hangende een procedure. Het JCvSZ valt, net als andere zorginstellingen, onder toezicht van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, de voormalige IGZ). De IGJ voert periodiek zowel aangekondigde als onaangekondigde controles uit. In het JCvSZ worden klachten zeer serieus genomen. Klachten worden door een externe partij beoordeeld en afgehandeld. Wanneer het om medische klachten gaat, is hiervoor een medisch adviseur verantwoordelijk die niet aan het JCvSZ verbonden is. Mocht het zo ver komen dat er een klacht wordt ingediend bij de tuchtraad, dan wordt ook altijd de IGJ geïnformeerd.”

In 2011 overleed weer een gedetineerde. Een 29-jarige Kaapverdische man vertoonde epileptische verschijnselen. Na een week revalidatie in Scheveningen werd hij teruggestuurd naar zijn gevangenis, waar hij overleed aan nieuwe klachten. Volgens onderzoek had het hem aan broodnodige zorg ontbroken.

Datzelfde jaar plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg het gevangenisziekenhuis onder extra toezicht en intensiveerde dat in 2013. Toen al bleek dat medische dossiers rommelig werden bijgehouden en dat medicijnen verkeerd werden verstrekt. Op dit moment staat het JCvSZ niet onder extra toezicht.

Myrthe heeft een klacht ingediend bij het Regionaal Medisch Tuchtcollege van Den Haag tegen de verantwoordelijke artsen en verplegers. Die openbare zaak dient 22 mei. Ze strijdt voor de vergoeding van haar gebit. Het ongewilde afkickweekend van de morfine leverde haar duizenden euro’s schade op. Maar vooral wil ze dat er een grondig onderzoek naar het centrum wordt gedaan, en dat de werkwijze in het JCvSZ grondig verbetert. ,,Ik ben ervan overtuigd dat er vroeg of laat anders opnieuw doden gaan vallen.”