Zware kritiek op ‘betuttelend’ blowverbod

Het grootschalige blowverbod dat Haags burgemeester Pauline Krikke vrijdagmiddag plotseling afkondigde, valt bij veel politieke partijen niet in goede aarde ‘Betuttelend’, ‘symboolpolitiek’ en ‘je reinste flauwekul’ zijn nog maar een paar van de vernietigende reacties.

 

GroenLinks, de PvdA, de Haagse Stadspartij en de PVV  zijn ronduit tegen de ‘verregaande’maatregel. Ook D66 is nog lang niet overtuigd.  De VVD, het CDA en de ChristenUnie/SGP zijn wel blij met het blowverbod.

Fractieleider Arjen Kapteijns van GroenLinks Den Haag  noemt het verbod  ‘betuttelend en niet proportioneel. ,,Ik vraag me ook af welk probleem we hiermee oplossen,” zegt hij over het verbieden van het in het openbaar roken van een joint in grote delen van Den Haag.

Volgens Kapteijns kunnen de meeste klachten over zaken als de geur van een joint in het ‘gewone menselijk verkeer’ opgelost kunnen worden. Daar is volgens hem geen taak voor de politie weggelegd ,,Ik vraag me sterk af of deze maatregel proportioneel is.”

Peter Bos van de Haagse Stadspartij  heeft  soortgelijke kritiek.  ,,Dit is je reinste flauwekul”’, zegt hij over de maatregel. ,,De overlast kan al worden bestraft met de huidige regels. De politie heeft wel wat beters te doen.”

Volgens burgemeester Pauline Krikke zijn voortdurende klachten over geur- en geluidsoverlast de reden voor het blowverbod op straat dat onder meer geldt voor de hele binnenstad, de Scheveningse boulevard, het gebied rond station Den Haag Centraal en rond het Zuiderpark.

Symboolpolitiek

Ook de PvdA is ongelukkig met het verbod. ,,Dit lijkt me een stevig staaltje symboolpolitiek, want dat verbod is nauwelijks te handhaven”, zegt fractieleider Martijn Balster . ,,Wij hebben ook liever dat de politie zich richt op buurtoverlast, inbraken, diefstal en dat soort zaken.”

Karen Gerbrands   van de PVV meent dat de politie  wel wat beters heeft te doen.  Bovendien: ,,Als je wiet gedoogd, moet je ook niet zeuren dat het gerookt wordt”, stelt ze.

D66 is evenmin overtuigd van de proportionaliteit van een grootschalig blowverbod. ,, Het is niet de bedoeling dat we met een kanon op een mug gaan schieten”, zegt raadslid Hanneke van der Werf.  ,,Het kan niet zo zijn dat je straks bijvoorbeeld geen jointje meer zou kunnen roken op het strand.”

Wel vindt D66 het goed dat de politie dit instrument kan gebruiken bij ‘grote overlast van grote groepen mensen’, stelt Van der Werf .

Vieze lucht

Maar voorstanders zijn er ook. De christelijke partijen in de gemeenteraad juichen het verbod toe. ,,Dit onderstreept dat drugs niet normaal zijn en zorgen voor veel  overlast voor omwonenden,” zegt  raadslid Daniëlle Koster.

Ook de ChristenUnie/SGP is blij met het verbod. ,,Veel bewoners hebben schoon genoeg van de vieze lucht,” zegt raadslid Pieter Grinwis.