Het blijft vandaag snijdend koud

Het blijft bibberen. Hoewel het zonnetje vandaag op veel plaatsen doorbreekt, zorgt een ijzige oostenwind voor een gevoelstemperatuur van rond de -10 graden. Volgende week wordt het weer beter.

De middagtemperatuur ligt rond 1 graden.

De middagtemperatuur ligt rond 1 graden. © Getty Images/iStockphoto

De eerste uren is er vandaag in het zuiden van het land kans op lokale gladheid als gevolg van sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten, meldt het KNMI. Verder is het vooral in de noordelijke helft van het land overwegend zonnig, elders komen ook wolkenvelden voor. Het blijft vrijwel overal droog. Alleen in het zuidoosten is er in de ochtend kans op lichte (mot)sneeuw.

De middagtemperatuur ligt rond 1 graden, maar er staat nog steeds een snijdend koude oost- tot noordoostenwind die het ijzig koud maakt. Die wind waait boven het land vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. ’s Ochtends is de wind in het Waddengebied mogelijk nog stormachtig.

Temperatuur omhoog

Komende nacht is het helder en vriest het licht. De minimumtemperaturen liggen tussen -3 en -6 graden. Morgen overdag is het zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 3 en er staat een matige noordoostelijke wind. In het zuidwesten is de wind tot in de middag nog vrij krachtig.

Dan hebben we de ergste kou wel gehad. Komende week begint met rustig weer en krabbelt de temperatuur op naar middagtemperaturen rond de 7 graden. In de nachten worden we nog wel getrakteerd op lichte vorst. Dinsdagnacht valt er mogelijk wat winterse neerslag. Vanaf donderdag is er een toenemende kans op regen en gaat de temperatuur verder omhoog.