De natuur loopt drie weken voor en dat is géén goed nieuws voor hooikoortspatiënten

Door de hoge temperaturen is de natuur zich razendsnel aan het ontwikkelen. Volgens metingen lopen we in Nederland zelfs drie weken voor op schema. Wie goed kijkt ziet de sneeuwklokjes en de krokusjes al vol in bloei. Leuk voor wie een mooie wandeling wil maken, een drama voor hooikoorts-patiënten.

 

Op de site natuurkalender.nl worden natuurwaarnemingen doorgegeven. Zo weten we dat de fijne gele bloempjes van de gele kornoelje inmiddels op zijn gesprongen, dat de eerste waarnemingen van klein hoefblad en speenkruid zijn doorgegeven, dat de elzen op grote schaal in bloei zijn én dat de hazelaars flink wat pollen produceren. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen kan op basis van deze bloeiwaarnemingen en de temperatuurontwikkeling geconcludeerd worden dat de natuur zo’n drie weken vroeger dan normaal tot ontwikkeling komt.

Dieren

Naast de planten en bomen worden ook de dieren wakker. Zo meldde de Vlinderstichting dit weekeinde dat verschillende vlinderoverwinteraars zoals de citroenvlinder en enkele dagpauwogen wakker zijn geworden. Naast vlinders zijn er ook al diverse meldingen van wespen gedaan. Vaak gaat het hier om koninginnen die door de warmte geactiveerd zijn. Ook de hommels worden wakker door de zeer hoge temperaturen.

(tekst gaat door onder de tweets)

De Vlinderstichting@vlinderNL

Ook zondag is het vlinderweer! De citroenvlinder is de afgelopen dagen al veel gezien!

See De Vlinderstichting’s other Tweets

View image on Twitter

View image on Twitter

Arnold van Vliet@ArnoldvanVliet

Ook de hommels worden wakker door de zeer hoge temperaturen. Deze koningin was nog wat dizzy…

See Arnold van Vliet’s other Tweets

Stuifmeel

Door het warme weer loopt ook de concentratie pollen in het land op. Zonnig, droog en warm weer is ideaal voor pollen, en dus geeft de site Pollennieuws.nl aan dat er in heel het land (behalve in de kustgebieden) ‘redelijk veel’ pollen aanwezig zijn. ,,Het lenteachtig weer met hogere temperaturen, flink wat zon en vrijwel geen neerslag leidt ertoe dat de ontwikkelde katjes van Hazelaars en Elzen hun stuifmeel of pollen in toenemende mate gaan afgeven aan de lucht. Bij wat wind kan dan behoorlijk wat pollen van deze struiken en bomen in de lucht komen, wat voor mensen, die gevoelig zijn voor dit pollen, betekent dat ze last kunnen hebben van hooikoortsachtige klachten”, aldus biologen Maurice Martens en Herman van Wissen van Pollennieuws.nl.

Morgen, als het LUMC de wekelijkse pollentelling uitvoert, weten we hoe hoog de pollenconcentratie precies is opgelopen.

Dit weekeinde veel pollen

Weerman Raymond Klaassen van Weerplaza heeft slecht nieuws voor hooikoortspatiënten die dit weekeinde al liepen te niezen, en dachten er weer even vanaf te zijn. ,,Dit weekeinde verwachten we veel zon en weinig bewolking, en de wind komt uit het zuidoosten. Dat betekent dat vanuit delen van België, Frankrijk en Duitsland pollen onze kant op kunnen komen. Aanvoer vanuit het land betekent immers meer hooikoortsoverlast dan wanneer de wind vanaf zee komt.”

Verwacht wordt dat de temperaturen vanaf donderdag weer op gaan lopen. ,,Er is dan sprake van een nieuw hogedrukgebied dat onze kant op komt.” Het warme weer en de wind uit het zuidoosten zorgen voor goede omstandigheden voor de verspreiding van pollen.

Tot en met donderdag is het wat minder zacht, maar nog steeds erg warm voor de tijd van het jaar. In het noorden zal het vanaf morgen wat meer bewolkt zijn. ,,Het wordt morgen en overmorgen zo’n 9 tot 11 graden. Nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar met normale temperaturen tussen de 5 en 6 graden. Dit weekeinde wordt het wederom opvallend warm, net als afgelopen weekeinde. Records worden er niet verwacht.”

Ook vandaag wordt het zonnig. Er waait een matige zuid tot zuidwestenwind en de maxima liggen vanmiddag tussen 11 graden op de Wadden en 15 graden in Limburg. Later vanavond en vannacht kan er hier en daar wat lichte regen of motregen vallen. Voor mensen die last hebben van hooikoorts zal het buitje niet helpen. Alleen flinke neerslag kan de lucht schoonwassen.

Hoe is het vandaag gesteld met de pollen?

Hoe is het vandaag gesteld met de pollen? © Pollennieuws.nl