Eerst vorst en later deze week weer boven de 20 graden

Het is vandaag echt herfstachtig: bewolkt, veel regen en later op de dag ook nog veel wind. ,,Het is lang geleden dat het zulk kil weer was…”, weet meteoroloog Hanneke Luijting van Weerplaza.

 

Vandaag is de eerste dag van de astronomische herfst en die verloopt nat en kil. Vanuit het westen trekt een gebied met regen over het land, waarbij vooral in het midden en zuiden veel regen valt. Het is bewolkt en met maxima tussen 12 en 14 graden ook behoorlijk kil. ,,Het is voor het eerst sinds 1 mei dat de maxima nergens in het land boven de 15 graden uitkomen! Op 1 mei dit jaar was de hoogste temperatuur 14,8 graden in Arcen”, vertelt Luijting.

De komende tijd zijn er ’s nachts vaak opklaringen, waardoor het behoorlijk afkoelt. Vooral de nacht naar dinsdag wordt koud met diep in het binnenland minima van een graad of 2. Daarbij is de kans groot dat het aan de grond gaat vriezen. Ook op neushoogte kan het lokaal net gaan vriezen, wat de eerste nachtvorst van het seizoen zou zijn.

Opnieuw een frisse dag

Morgen vallen er verspreid over de dag nog buien bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het wordt dan opnieuw een frisse dag met maxima van 14 of 15 graden.

Vanaf dinsdag wordt het rustiger weer, het blijft dan zo goed als droog en de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Ook gaan de maxima geleidelijk weer wat omhoog: ,,Donderdag kan het zelfs 20 tot 22 graden worden bij veel zon! Dat is in elk geval iets om naar uit te kijken tijdens deze kille zondag.”