Nederland blijft massaal thuis op zonovergoten zondag, maar soms gaat het goed mis

Ook op de zonnigste dag van het jaar geven de meeste Nederlanders gehoor aan de oproep om thuis te blijven. Toch werd het in sommige natuurgebieden of stadsparken te druk en bleken maatregelen nodig.

In het overgrote deel van Nederland houden mensen zich goed aan de regels, meldt Natuurmonumenten vanmiddag. ,,We zien dat het over het algemeen redelijk rustig is. Op veel plaatsen zijn wandelaars en fietsers, maar die zijn goed verspreid. Vergeleken met vorig weekend komen er minder mensen met de auto naar natuurgebieden. Wat we wel zien, is dat het rond verstedelijkte gebieden wat drukker is.”

Natuurmonumenten ziet wel dat met name in de ochtend groepjes mountainbikers en wielrenners niet de gevraagde afstand houden. ,,Zij worden hierop aangesproken”, aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten.

Mensen wandelen op anderhalve meter afstand van elkaar door het Haarlemmermeerse Bos . De fietsers genieten ook van het groen en het mooie weer.

Mensen wandelen op anderhalve meter afstand van elkaar door het Haarlemmermeerse Bos . De fietsers genieten ook van het groen en het mooie weer. © Pim Ras Fotografie

Directe sluiting

Toch blijkt op sommige plekken de zon te veel mensen naar buiten te lokken. Ondanks alle waarschuwingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, signaleerde de gemeente Vaals vanochtend veel mensen die naar het Drielandenpunt trokken. De toeristische trekpleister werd per direct gesloten ‘om te voorkomen dat te veel mensen het mooie weer aangrijpen om een wandeling te maken’, aldus de gemeentewoordvoerder.

Verschillende burgemeesters doen daarom een dringende oproep dat niet te doen, zoals burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht. ‘Beste mensen, ik krijg meerdere signalen dat het in de recreatiegebieden behoorlijk druk begint te worden. Ik herhaal met klem mijn oproep om echt zoveel mogelijk thuis te blijven. Voorkom dat we de komende dagen al dit soort gebieden volledig moeten afsluiten. Het is serieus!’ schreef hij vandaag op Twitter. Inmiddels heeft hij een toegangsweg tot de Merwelanden afgesloten voor recreanten.

‘Een groep idioten’

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft de Onderkade langs de Rijn in zijn stad tot verboden gebied verklaard. Dat deed hij omdat gisteravond laat ‘een groep idioten het nodig vond om op de Rijnkade het samenscholingsverbod te schenden’.

Rond middernacht verzamelden zich op de Onderkade ruim honderd mensen in vijftig auto’s. Ze hadden een barbecue met een volle gasfles bij zich. De politie sloot meteen de toegang tot de kade aan beide kanten af, maar een groot deel van de groep wist weg te komen. In totaal kregen 25 meerderjarige mannen een bekeuring van 390 euro.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk spreekt van ‘te veel mensen’ bij de Reeuwijkse plassen. ‘Te dicht op elkaar. Dat kan niet als we vechten tegen COVID19′. Daarom doet de gemeente een ‘dringende oproep’ om niet te komen.

Wat wordt bedoeld met social distancing?

En waarom is dit belangrijk?

Run op barbecuesauzen

Verschillende gemeenten hebben maatregelen genomen om mensenmassa’s te voorkomen. Zo is het in de Amsterdamse grachten verboden om te varen. De toegang tot stadsparken als het Vondelpark is beperkt, om zo het aantal bezoekers te kunnen indammen.

Wie een achtertuin bezit, geniet daar van de eerste echte zonnestralen. Witte wijn, vlees, stokbrood en sauzen worden massaal ingeslagen om straks te kunnen barbecueën. ,,Sinds bekend werd dat het zo’n zonnig weekeinde zou worden, slaan mensen die producten in. Eigenlijk sinds afgelopen donderdag al”, signaleert eigenaar Guy Buddelmeijer van de Haarlemse Jumbo-supermarkt. ,,Mensen hebben voorbereidend inkopen gedaan.”