Oh ja, het is winter: woensdagochtend vroeg kan er zomaar een laagje sneeuw liggen

De winter mag tot nu toe weinig met winter te maken hebben, dat kan woensdag op onder meer de Veluwe zomaar veranderen. Voor even tenminste: er is kans op een (dun) sneeuwdek.

Dat meldt Weerplaza Weer. Meteoroloog Wilfred Janssen ziet dat er in de nacht van dinsdag op woensdag winterse neerslag kan vallen. ‘Wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen.’ Dat geldt met name voor de hoger gelegen gebieden in Nederland, zoals de Veluwe, het Rijk van Nijmegen en Zuid-Limburg.

Dinsdag gaat droog van start met ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en daarmee de kans op buien. ‘Tegelijkertijd wordt de lucht waarin de buien zich bevinden een stuk kouder. Vooral in de avond en nacht, wanneer buien vaker samensmelten in grotere gebieden met buiige neerslag, neemt de kans op winterse neerslag toe’, beschrijft Janssen. ‘Zeker tijdens intensieve neerslag daalt het kwik tot dicht bij nul, wat betekent dat er (natte) sneeuw kan vallen.’

Teleurstelling

Als dat maar lang genoeg aanhoudt, kan er daadwerkelijk een wit laagje ontstaan. Wie al droomt van een winters tafereel zal echter teleurgesteld worden. Doordat de grond relatief warm is, en doordat ook de temperatuur in de lucht al snel weer oploopt, zal de sneeuw snel smelten.