‘Rokjesdag blijft onvoorspelbaar’

rok

De eerste dag in het voorjaar waarop mensen met een korte broek of een rok naar buiten kunnen, rokjesdag, is vrijwel niet te voorspellen en vooral een hype die in de media wordt opgewekt.

“Na een winter komt er vanzelf een dag dat mensen een rok aantrekken. Dat gebeurt natuurlijk niet als het buiten 5 graden is”, vertelt Marco Verhoef van Weerplaza aan edjes vlog

Ieder jaar wordt er opnieuw in de media gediscussieerd over wat nou echt de eerste rokjesdag is van het jaar. “Het is vooral een hype die in de media wordt gevoerd”, stelt de weerman.

Op zondag start de astronomische lente. Rokjesdag wordt vaak gelinkt aan het “gevoel” dat lente losmaakt bij mensen. “De lente maakt dingen los, zowel bij mensen als bij dieren. Je hoort wel eens dat de koeien weer naar buiten gaan en huppelend door de wei rennen. Ook bij mensen gaat er van alles kriebelen.”

Temperatuur

NU.nl bekeek de verschillende data die voorgaande jaren werden uitgeroepen tot ‘rokjesdag’ in Nederland, hoewel dit soms meerdere dagen in een jaar waren. De meeste rokjesdagen werden geteld tussen 10 april en 25 april. De temperatuur lag op de verschillende dagen gemiddeld rond de 20,2 graden.

Wanneer het dit jaar rokjesdag wordt, weet Verhoef niet. “Er is één procent kans dat rokjesdag op 30 maart valt. Sommige modellen voorspellen dat het dan 20 graden wordt, andere weer dat het slechts 4 graden gaat zijn.”