Strandliefhebbers opgelet: massa zeeschuim in aantocht

Dit weekend wordt het ideaal strandweer met zomerse temperaturen rond de dertig graden. Maar de Noordzee, de Oosterschelde en de Westerschelde zullen er niet mooi bij liggen. Er zijn namelijk grote hoeveelheden vuilwit zeeschuim in aantocht. ,,Als de wind draait, zullen er metershoge schuimpieken op het strand aankomen”, stelt bioloog Peter van Bragt.

 

Het schuim wordt veroorzaakt door een algensoort die al enkele weken explosief groeit in de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee. Daar hebben vooral sportduikers veel last van. Waar het zicht normaal gesproken zo’n twee meter is, kunnen de duikers door de vele algen nu niet verder dan twintig centimeter kijken. Omdat de algen al zo’n vier weken leven, zal de populatie in de komende twee weken gaan afsterven, stelt bioloog Peter van Bragt van Stichting Anemoon. Dat proces gaat gepaard met grote hoeveelheden vuilwit schuim dat op het water drijft en aanspoelt op de stranden.

Als de weersvoorspelling blijft zoals die nu is, hoeven strandliefhebbers aan de Noordzee zich niet al te veel zorgen te maken volgens de bioloog. ,,Momenteel staat er een oostenwind, wat betekent dat het schuim op de Noordzee eerder richting Engeland dan richting ons strand zal waaien”, stelt Van Bragt. ,,In dat geval hebben we geluk. Want deze hoeveelheden algen zouden bij een noordwestenwind voor metershoge schuimpieken kunnen zorgen op het strand.” Wie dit weekend naar de Ooster- of Westerschelde afreist om van het strand en het water te genieten, zal minder geluk hebben. Daar spoelt het schuim wel aan. ,,Op de strandjes en tegen de dijken van de Oosterschelde zie je het eerste zeeschuim al liggen. Dat wordt komende dagen alleen maar erger.”

Het eerste schuim ligt al tegen de dijken van de Ooster­schel­de

Peter van Bragt

Explosieve groei

Zo’n overdaad aan schuimalgen komt niet ieder jaar voor. Het schuim ontstaat alleen in grote hoeveelheden als de omstandigheden optimaal zijn. ,,De explosieve groei is afhankelijk van de aanwezige concentraties voedingsstoffen, met name fosfaten en nitraten, de zeewatertemperatuur en de intensiteit van de lichtinval. Alleen als al deze componenten optimaal aanwezig zijn explodeert het aantal cellen op een spectaculaire wijze”, legt Van Bragt uit. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2013.

Voor wie geen risico wil lopen op vieze stranden en een troebele zee, heeft de bioloog een tip. ,,Ga naar het Veerse Meer of naar het Grevelingenmeer. Daar zit de schuimalg niet.”

Zeeschuim op het strand.

Zeeschuim op het strand. © Theo Giele