Vandaag nog zonnig, morgen kans op regenbuien

WEER

Laat de ventilator en het opblaaszwembad nog maar even staan. De zomer blijft voorlopig in het land. In Midden-Limburg is zelfs sprake van een officiële hittegolf. Hoewel de tropische warmte stand houdt, moeten we het aan het eind van de dag, morgen en overmorgen wel doen met wolken, enkele buien en kans op onweer.

Lopers in grote hitte tijdens de tweede dag van de Vierdaagse. © ANP

© photo news

De nieuwste weer­be­re­ke­nin­gen geven aan dat de temperaturen mogelijk tot in de eerste week van augustus dagelijks rond de 25 graden uitkomen en soms nog hoger

Michiel Severin, meteoroloog

Rond 11.00 uur bereikte het kwik bij het Limburgse meetpunt Ell 25,1 graden. Daarmee werd voor de vijfde achtereenvolgende dag een temperatuur van 25 graden bereikt, waarvan het drie dagen zelfs boven de 30 graden werd. Dat zijn de vereisten om van een hittegolf te kunnen spreken.

Van een landelijke hittegolf zal geen sprake zijn. In De Bilt wordt het vandaag namelijk 27 graden en werd het alleen gisteren tropisch warm. Met maximale temperaturen van 24 graden aan zee, tot 28 of 29 graden in het zuidoosten en oosten van het land kunnen we wel spreken van echt zomerweer. 

Een paar wolkenvelden weten de zon vandaag niet te verdrijven. Ook de wind is rustig. Vannacht is er meer kans op buien en eventueel onweer, aldus de meteorologen van Weerplaza, Weeronline en het KNMI.

Vooral in het oosten en noordwesten zijn morgen en overmorgen meer wolken. De lucht is daarbij onstabiel en vochtig. Dit betekent dat in de oostelijke helft van het land lokale stevige onweersbuien kunnen ontstaan met kans op wateroverlast en grote hagel. De temperatuur blijft wel aangenaam warm, met 23 tot 26 graden.

Veel zon 
De rest van het weekend blijft het zomers met veel zon. Zondag wordt het 25 tot 28 graden. Ook maandag blijft het zonnig. Dinsdag wordt het nog warmer met maximum temperaturen tot 28 graden. Woensdag is het frisser met regen- of onweersbuien.

De meteorologen van Weerplaza zien het ook de rest van de zomer zonnig in. ,,De nieuwste weerberekeningen geven aan dat de temperaturen mogelijk tot in de eerste week van augustus dagelijks rond de 25 graden uitkomen en soms nog hoger”, aldus weerman Michiel Severin.

Hittewaarschuwing
De hittewaarschuwing van het KNMI is nog van kracht vanwege de aanhoudende tropische hitte die ons gisteren teisterde. De hoogst gemeten temperatuur in Nederland was in Gilze-Rijen en in Ell (Limburg). Het was daar maar liefst 34,8 graden. Daarmee werd het een warmterecord voor 20 juli.

De hitte werd gisteren afgesloten met code oranje voor zwaar onweer en regen in Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant.