Watersporters en campinggasten opgepast: zware windstoten op komst

Watersporters en campinggasten moeten oppassen: er zijn zware windstoten op komst die later vanmiddag de kust bereiken. Daarvoor waarschuwt weerbureau Weerplaza. In de rest van het land waait het stevig, maar zal de wind nauwelijks hinder opleveren.

Vanochtend neemt de zuidwestenwind in kracht toe. Terwijl het landinwaarts de eerste uren nog vrijwel windstil is, waait in een smalle kustregio en rondom het IJsselmeer een vrij krachtige wind, met windvlagen tot rond 50 kilometer per uur. Later in de ochtend worden de windstoten sterker en kunnen ze oplopen tot 75 of 80 kilometer per uur.

De zwaarste windstoten verwacht Weerplaza in een smalle strook langs de westkust en in de kop van Noord-Holland. ,,Maar ook op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Friese Meren dienen watersporters vanmiddag rekening te houden met forse windvlagen”, aldus meteoroloog Michiel Severin.

,,Voor de duidelijkheid: Weerplaza verwacht geen extreme windsituatie. Windkracht 5 tot 7 zal voor de geoefende watersporters juist een heerlijke wind zijn. Voor de onervaren kiters, surfers en zeilers zal de wind echter wel te sterk zijn.”

Hollands zomerweer

Hitte en volop zon weten Nederland voorlopig niet te vinden

Michiel Severin, meteoroloog

Ondanks de stevige wind is het weerbeeld overigens best vriendelijk, stelt Severin. Na de regen van afgelopen nacht trekken vandaag een paar buien van zuidwest naar noordoost over het land. Tussendoor zijn er perioden met zon. Daarbij loopt de temperatuur op van 20 graden aan zee tot 24 graden in het zuidoosten en uiterste oosten. ,,Zeker in het binnenland zal het vanmiddag prima weer zijn om buiten actief te zijn.”

Ook over het weer voor morgen en het weekend is Weerplaza best positief. Severin: ,,Hitte en volop zon weten Nederland voorlopig niet te vinden, maar morgen en in het weekend schijnt de zon wel vaak en er valt hooguit een enkele bui. Met de paraplu bij de hand is het ideaal weer om erop uit te trekken.” De komende dagen ligt de temperatuur tussen 19 en 23 graden.

Extreem heet

Terwijl in Nederland de temperaturen min of meer normaal zijn, is het in het zuiden en zuidoosten van Europa extreem heet. Vanaf Midden-Polen via Oostenrijk en Hongarije naar Servië, Bosnië, Kroatië, Slovenië, Italië, Zuidoost-Frankrijk en het Spaanse binnenland geldt minimaal code oranje en soms code rood.

Gisteren werd in de Alpes-Maritimes in Frankrijk een recordtemperatuur gemeten van meer dan 40 graden. Ook in Italië, Kroatië, Bosnië en Albanië steeg het kwik tot plaatselijk boven de 40 graden. Vandaag, morgen en in het weekend houdt de extreme hitte aan in alle landen van Zuid-Europa. Het gevaar voor omvangrijke natuurbranden is daardoor groot.