We krijgen een typisch Nederlandse kerst: groen als een kerstboom

De sneeuw smaakt naar meer, zeker met de kerstdagen in het vooruitzicht, maar niets is zo veranderlijk als het weer in ons land. Als de 15-daagse temperatuurverwachting uitkomt, krijgen we gewoon een groene kerst. Dat stellen de meteorologen van Weerplaza.

 

Mogelijk pakt de ochtend­spits door de regenachti­ge condities drukker uit dan normaal

Vandaag begint met veel bewolking. Daarbij trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over ons land. Mogelijk pakt de ochtendspits door de regenachtige condities drukker uit dan normaal.

In de middag en avond blijft het vrijwel overal droog en vooral in het zuidwesten van het land komt de zon nu en dan tevoorschijn. De temperatuur loopt in de middag uiteen van 5 graden in Groningen tot 7 in Zeeland.

In de avond klaart het op veel plaatsen op en kan verder landinwaarts plaatselijk weer mist of lage bewolking ontstaan. Het koelt in de nacht naar dinsdag niet verder af dan 2 tot 4 graden.

Morgen springt eruit

De donkere dagen voor kerst zijn begonnen en het weer werkt mee

Diana Woei, Weervrouw

Morgen blijft het overdag meest droog. Het is in de eerste ochtenduren op veel plaatsen wel zwaar betrokken door lage bewolking. Opklaringen breiden vanuit het zuiden over het land uit zodat vooral in de middag de zon van tijd te zien is. ,,Met de zon is het een stuk vriendelijker’’, zegt meteoroloog Diana Woei van Weerplaza. ,,De middagtemperatuur ligt rond een graad of 6 en dat is ongeveer de gebruikelijke waarde voor deze fase van december. Wel neemt de zuidoostenwind in de loop van de dag in kracht toe.’’

De daglichtperiode duurt in deze tijd van het jaar slechts 7 uur en 40 minuten. Woei: ,,In de tweede helft van de week heeft de zon het moeilijk. Er zijn overwegend veel wolken. Daardoor lijkt het later licht te worden en nog eerder donker; de donkere dagen voor kerst zijn begonnen en het weer werkt mee.’’

Groene Kerst

Woensdagochtend trekt een storing met veel bewolking en soms regen of motregen over ons land. Net als tijdens de maandagochtendspits kan het door de regenval op de weg naar het werk drukker zijn dan normaal. In de middag en avond is het vrijwel droog met soms enkele opklaringen.

,,Ook donderdag en de dagen daarna blijft het vrij wisselvallig doordat storingen soms van west naar oost over ons land verplaatsen’’, aldus Woei. Door de zuidwestelijke wind ligt de temperatuur zowel ’s nachts als overdag ruim boven het vriespunt. In het weekend hebben we waarschijnlijk met de meest zachte lucht te maken en wordt het in de middag 8 tot 10 graden.

En als de 15-daagse temperatuurverwachting uitkomt, krijgen we gewoon een groene kerst in Nederland.