115 Nederlanders overleden, opnieuw minder mensen in ziekenhuis

Er zijn de afgelopen 24 uur 115 mensen gemeld die aan het coronavirus zijn overleden. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren. In totaal zijn er in Nederland nu 1766 mensen aan Covid-19 overleden. Dat meldt het RIVM zojuist.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde weer iets. 253 Nederlanders kwamen in het ziekenhuis terecht. Gisteren waren dat er 336.

Later vanmiddag wordt bekend hoe het ervoor staat op de intensive cares. Gisteren steeg dat aantal met 36 tot 1350. Die stijging was minder dan een dag eerder, toen er 51 mensen op de intensive care terecht kwamen. Ernst Kuijpers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding put vertrouwen uit die cijfers. ,,We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten.”

Het is vandaag drie weken geleden dat de horecagelegenheden in Nederland dicht gingen. Sinds 17 dagen is er geen bezoek meer mogelijk in verzorgingshuizen en morgen is het twee weken geleden dat een samenscholingsverbod van kracht werd. In Brabant gelden al bijna vier weken strenge maatregelen.

Langere termijn

Het RIVM benadrukt steevast dat de mensen die nu gemeld worden niet allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden of in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gaat om de registraties van het afgelopen etmaal. Als de trends op iets langere termijn bekeken worden, is te zien dat het aantal doden dag na dag nog steeds stijgt. In de zeven dagen tot en met gisteren meldde het RIVM gemiddeld 144 doden per 24 uur. In de week daarvoor waren dat er 71 per 24 uur.  De stijging lijkt wel af te vlakken.

Het aantal ziekenhuisopnames lag tussen vorige week zondag en gisteren gemiddeld op 524. Een week eerder was dat nog 302 per etmaal. Het goede nieuws hierbij is wel dat de trend om lijkt te buigen. Zaterdag werden er in 24 uur minder ziekenhuisopnamen gemeld dan precies een week daarvoor. Dat was voor het eerst sinds de coronacrisis Nederland teistert en RIVM de cijfers dagelijks publiceert.