50.000 Polen op de bon na verkeersovertreding

fles

Het afgelopen halfjaar heeft Nederland aan Poolse verkeersovertreders bijna 50.000 boetes gestuurd. Het is voor het eerst dat automobilisten met Pools kenteken flitsboetes kunnen krijgen. Tot afgelopen jaar werden foto’s van Poolse wegovertreders nog in de prullenbak gegooid.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie publiceert vandaag de halfjaarcijfers over beboete buitenlanders. 48.000 van de 49.000 Poolse flitsboetes werden opgelegd voor snelheidsovertredingen. Duizend Polen gingen op de bon voor rijden door rood. Daarnaast kregen nog eens 917 Polen een boete van een agent na een staandehouding.

50 miljoen euro

Onderzoeksverslaggever Siebe Sietsma maakte verschillende verhalen overflitsboetes voor buitenlanders. “We weten nu voor het eerst hoeveel Poolse auto’s door de flitspalen worden gefotografeerd: ongeveer 100.000 per jaar. Dan kunnen we ook berekenen hoeveel de Nederlandse schatkist al die tijd is misgelopen. Dat moet ongeveer 50 miljoen euro zijn aan boetes. En dat alleen al voor Poolse verkeersovertreders.”

Met landen als Roemenië en Groot-Brittannië wisselt Nederland nog steeds geen boetes uit. Hoeveel flitsfoto’s om die reden worden verscheurd, kan het ministerie mogelijk volgend jaar zeggen.

Een derde heeft betaald

Tot nu toe heeft een derde van de Polen de boete ook echt betaald. Het ministerie verwacht dat dat percentage de komende tijd nog gaat stijgen.

Verkeersovertreders uit België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland krijgen al langer boetes als ze in Nederland geflitst worden. In totaal werd aan 441.177 buitenlanders een flitsboete opgestuurd. Dat is bijna 40 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2015, toen 317.580 mensen een bon kregen. Sinds 1 juli zijn ook Luxemburgers die worden geflitst de klos.