Advocaat: ‘OM speelde politiek spel in zaak Volkert van der G.’

Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, politieke en geen juridische belangen gediend. Dat heeft zijn advocaat Willem Jebbink tegen de NOS gezegd.

,,Je ziet voortdurend rondom deze zaak dat er een politieke dans is uitgevoerd. Dat valt het OM zwaar aan te rekenen. Individuen moeten niet de speelbal worden van dit soort onduidelijke belangen”, luidt het verwijt van Jebbink. Fortuyn werd vermoord op 6 mei 2002 in Hilversum.

Van der G. is sinds donderdag een vrij man. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. De laatste jaren hoefde hij al niet meer in de cel te zitten omdat hij – sinds mei 2014 – voorwaardelijk op vrije voeten was. Hij moest zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals een meldplicht en een verbod om met de media te praten.
De proeftijd van de voorwaardelijke invrijheidstelling bedroeg 6 jaar en eindigde op 30 april. Daarmee staat hij dus niet langer onder toezicht van het Openbaar Ministerie of de reclassering en gelden er voor hem geen voorwaarden meer. Volgens Jebbink heeft de rechter destijds voor ogen gehad dat Van der G. 12 jaar in de gevangenis zou zitten, en dan zonder voorwaarden zou vrijkomen.
‘Legitieme basis’
,,Maar in de tussentijd is de wet veranderd, met als doel het verminderen van het recidivegevaar. Maar in het geval van mijn cliënt was dat toch altijd al op het laagst mogelijke niveau. Dan heb je als OM geen doel meer. Maar door ondanks het ontbreken van een doel en een legitieme basis toch voorwaarden te stellen, ben je bezig met het behartigen van andere belangen dan de wet.”

Hoe kan nou iemand zoveel procedures achter elkaar winnen? Het antwoord is heel simpel: er was geen juridische legitimi­teit
Willem Jebbink, advocaat
Van der G. won verschillende zaken over de voorwaarden, geeft Jebbink aan. ,,Hoe kan nou iemand zoveel procedures achter elkaar winnen? Het antwoord is heel simpel: er was geen juridische legitimiteit. Ze hebben een politiek spel gespeeld.”
Het Openbaar Ministerie laat tegenover de NOS weten bevoegd te zijn om voorwaarden te stellen aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van een veroordeelde, zoals in het geval van Volkert van der Graaf is gebeurd. Verder wil het OM niet reageren