ADVOCAAT: ‘SLACHTOFFERS VAN SAUNA OASE KUNNEN SCHADEVERGOEDING EISEN’

NIJMEGEN – Mensen die het gevoel hebben dat ze slachtoffer zijn, omdat ze naakt op het internet staan, kunnen juridische stappen zetten. Dat zegt Cyrl Spiertz, letselschadeadvocaat. Hij zegt dat naar aanleiding van de camerabeelden die zijn gemaakt in sauna- en welnesscomplex De Oase in Nederasselt. Deze beelden werden gepubliceerd op pornowebsites.

Camera’s

Onlangs werd bekend dat in sauna De Oase gedurende enige periode verschillende camera’s hingen, die bezoekers van het bedrijf vastlegden. Die beelden werden verspreid via het internet. Dat kan zowel materiële als immateriële schade tot gevolg hebben, aldus Spiertz.

De tekst gaat verder onder de video 

Materieel en immaterieel

“Je kunt een shock oplopen, omdat je bloot op het internet te zien bent”, legt Spiertz uit. “Dat is immateriële schade en daarvoor kun je schadevergoeding eisen.” Maar ook materiële schade kan het gevolg zijn. “Stel dat je een bepaald beroep uitoefent en je niet meer ingehuurd wordt omdat je op die beelden te zien was, dan is er sprake van materiële schade.”

Aangifte bij politie

Spiertz raadt mensen in beide gevallen aan eerst aangifte te doen bij de politie. Die kan uitgebreid onderzoek doen. In beide gevallen is het raadzaam om een advocaat in te schakelen. “Mensen moet eerst weten dat er mogelijkheden zijn als ze werkelijk slachtoffer zijn geworden”, aldus Spiertz. “Of ze daar iets mee doen, is aan die mensen zelf.”