Agent redt niet meer op strand

De politie stopt ’s zomers met het redden van mensen uit zee, die in de problemen zijn geraakt. Het is voor het eerst in decennia dat agenten niet meer vanaf het strand helpen bij incidenten in het water. Er worden nu extra brandweermensen opgeleid voor die taak.

 

Onduidelijk is nog of politiemensen in de drukke zomermaanden blijven opereren vanuit hun bekende posten op het strand of dat zij vanuit de politiebureaus Scheveningen en Loosduinen gaan werken en extra surveilleren op warme dagen. De politie wil het afstoten van de reddingstaak niet bevestigen. Andere bronnen doen dat wel.

Het is een trendbreuk in het veiligheidsbeleid op het strand. De politie is al meer dan veertig jaar op het strand tijdens de zomermaanden om op te treden als badgasten, zwemmers en surfers in nood zijn in de zee bij Scheveningen en Kijkduin. ,,De gebruinde jongens en meisjes van de politie in korte broek ga je deze zomer in elk geval niet meer zien aan de vloedlijn’’, zegt een bron.

We horen elk jaar van de politie dat ze niet weten hoe ze de roosters op het strand kunnen dichtlopen. Maar dat lukt mij als ondernemer hier toch ook?

Patricia van Grand Place

Werkdruk

De reden daarvoor is dat de politie het voor haar geen taak meer vindt om naast de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVR) en KNRM te worden ingezet bij het redden van drenkelingen. Door de grote werkdruk ziet de politie liever geen collega’s gedurende drie zomermaanden naar het strand afreizen.

De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade zegt in een reactie ‘de extra oren en ogen’ op het strand en in de zee te gaan missen. Strandondernemers verkeren in onzekerheid of de politie nog terugkomt óp het strand. ,,Zo niet, dan gaat dat mij veel extra werk opleveren’’, zegt Patricia van Grand Place, het paviljoen dat in Scheveningen zo goed als naast de politiepost ligt. ,,We horen elk jaar van de politie dat ze niet weten hoe ze de roosters op het strand kunnen dichtlopen. Maar dat lukt mij als ondernemer hier toch ook? Ik zie hoeveel werk ze hebben met badgasten met verwondingen en met vragen. Bij reddingen worden mensen altijd bij mij opgevangen. Dat ga ik er straks allemaal bij krijgen.’’

Voor de reddingen uit zee worden nu vijftien tot twintig brandweermensen opgeleid om ‘de gaten in het rooster van de vrijwillige reddingsbrigade dicht te lopen en op warme dagen en bij gevaarlijke zee paraat te staan’, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het reddingswerk op zee past naadloos in de taak waarmee brandweermensen dagelijks bezig zijn, zegt zij. ,,Onze taak is het redden van mens en dier. Bovendien valt de brandweer ook onder de Veiligheidsregio Haaglanden, waar de reddingsbrigade toebehoort.’’

De speciaal voor het reddingswerk opgeleide brandweermensen blijven in de zomer buiten hun uren op het strand bij de HVR gewoon inzetbaar voor het brandweerkorps.