Agente mishandeld door groep uit Bunschoten- Spakenburg, zes personen aangehouden

Een agente is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt toen zij iemand wilde aanhouden op de Nieuweweg in het centrum van Amersfoort. Een groep van zes personen keerde zich tegen de agente. Een 21-jarige man probeerde haar te wurgen. Drie collega’s schoten de agente te hulp. De groep staakte het geweld pas toen de politie dreigde met de inzet van stroomstrootwapens.

 

Het incident gebeurde rond 3.00 uur, toen een getuige de surveillerende agenten op een vrouw wees die even daarvoor een winkelruit zou hebben vernield. De agente sprak 20-jarige vrouw, die in het gezelschap was van vier mannen en vrouw, hierop aan. De groep begon zich te bemoeien met het gesprek, waarna drie andere agenten hun collega te hulp schoten en probeerden om de groep op afstand te houden.

Wurgpoging

Een 21-jarige man sloeg daarop de agente en begon haar te wurgen. Haar collega’s pasten geweld toe om haar te ‘ontzetten uit haar levensbedreigende situatie’, zo schrijft de politie op Facebook. Omdat dit geen effect had op het verzet en geweld door de groep, werd met de inzet van het stroomstootwapen gedreigd. Daarop staakte de man direct zijn wurgpoging en de groep stopte met verzet en het geweld.

Zes personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – zijn aangehouden voor mishandeling. Drie mannen bleken na een ademanalysetest op het bureau onder invloed van alcohol. Het zestal zit vast voor onderzoek en verhoor. Drie agenten liepen letsel op aan schouder, rug, nek en been en hebben aangiften gedaan. De gewurgde agente werd overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. Ze heeft een hersenschudding en is gewond geraakt in haar gezicht. De politie laat weten dat ze aangifte gaat doen van poging tot doodslag, zodra ze hersteld is.

Getuigen en bodycams gezocht

In verband met het onderzoek zoekt de politie getuigen van het geweldsincident. In het tumult zijn agenten bovendien twee bodycams verloren. Deze werden niet meer aangetroffen, nadat de verdachten waren aangehouden. De politie wil deze bodycams terug en verzoekt personen die de bodycams hebben gevonden, deze te retourneren aan politie