Als Henk Kuipers echt een vuistslag had gegeven, was zijn kaak gebroken’

No Surrender-captain Henk Kuipers heeft op verzoek van zakenman en medeverdachte Fred W. (59) uit Sneek gebeld met mensen van wie de ondernemer nog geld te goed had. Bij deze ‘incassotelefoontjes’ was geen sprake van afpersing of bedreiging.

Dat zegt advocaat Roy van der Wal van de 53-jarige Kuipers uit Emmen. De No Surrender-voorman zit twee maanden vast.

Verdacht van veertien strafbare feiten

Kuipers wordt in totaal van veertien strafbare feiten verdacht, sinds kort ook van leiding geven aan een landelijk opererende criminele organisatie.

De Emmenaar zou tenminste acht leden van No Surrender hebben laten mishandelen, afgeperst en bestolen. Ze werden met een zogeheten badstanding uit de club gezet. Volgens het OM moesten deze leden soms boetes van duizenden euro’s betalen. Advocaat van der Wal stelt dat het bewijs hiervoor mager is.

Twee aangiftes

Volgens Van der Wal zijn er twee aangiftes gedaan tegen Kuipers. Een van de aangevers is een Duitssprekende man die klappen zou hebben gekregen en zijn jas moest afgeven toen hij uit de club werd gezet. Dat gebeurde in het toenmalige clubhuis van No Surrender in Emmen dat tot begin 2016 twee jaar is afgeluisterd door justitie.

Een fragment van een afgeluisterd gesprek met de Duitser is uitgezonden door het televisieprogramma Opsporing Verzocht. In dat geluidsfragment roept Kuipers: ‘Jacke aus’ en daarna lijken klappen te horen. De Duitser werd in Opsporing Verzocht opgeroepen om aangifte te doen en heeft dat ook gedaan.

Vuistslag

De tweede aangifte komt volgens de advocaat van een ex-clublid die verklaart dat hij een vuistslag heeft gekregen van Kuipers. Deze man is ook het slachtoffer in de afpersingszaak die loopt tegen zes Groningse (ex-)leden van No Surrender.

Het destijds 47-jarige slachtoffer uit Groningen zou door deze verdachten in november 2016 zijn ontvoerd en mishandeld in het huis van zijn ex-vriendin in Eelde. Hij werd later vrijgelaten in een bos en belde aan bij een huis in Glimmen. De strafzaak tegen de verdachten is nog niet inhoudelijk behandeld.

De Groninger deed ook aangifte van mishandeling tegen No Surrender-leider Kuipers. Advocaat Van der Wal noemt de aantijgingen in de aangifte ongeloofwaardig. De Groninger, die ook een belangrijke getuige was in een strafzaak over drugs tegen de president van No Surrender in Emmen, krijgt bescherming van justitie. Zijn getuigenverhoren bij de rechter-commissaris worden altijd gedaan in de extra beveiligde rechtbankbunker in Amsterdam.

,,Deze man beweert dat hij in januari 2016 een vuistslag heeft gehad van Henk. Onzin. Als Henk Kuipers echt een vuistslag had gegeven, was zijn kaak gebroken.”

Stevige taal

Advocaat van der Wal stelt ook dat er geen bewijs is dat Kuipers met medeverdachte Fred W. ondernemers heeft afgeperst. In de ogen van de twee mannen ging het om incassogesprekken die in 2014 telefonisch zijn gepleegd door Kuipers.

Zijn telefoon werd toen afgetapt door de recherche. ,,Die taps zijn het belangrijkste bewijs voor het Openbaar Ministerie. Henk zou bedreigend zijn geweest, maar dat klopt niet. Henk wist ook dat hij werd afgeluisterd. Hij zegt het zelf in de tapgesprekken.”

Het Openbaar Ministerie kwalificeert de ‘incassotelefoontjes’ wel als afpersing. Hij zou samen met de inwoner van Sneek geprobeerd hebben om ondernemers voor ruim 800.000 euro af te persen. De incasso’s zouden gepaard zijn gegaan met bedreigingen en zouden soms uitgevoerd zijn in clubkleding.

Advocaat van der Wal zegt dat er stevige taal is gebezigd door Kuipers. ,,Maar zeker geen bedreigingen.”

Schijn tegen

De raadsman zegt dat de Emmenaar inderdaad een keer een ontmoeting heeft gehad met een groep in een restaurant, waarvan hij dacht dat zij W. geld verschuldigd waren. ,,Deze mensen gaven aan dat zij waren opgelicht door de ondernemer. Henk Kuipers heeft na dat gesprek besloten om de opdracht terug te geven. Dat is ook te horen op een voicemail die hij heeft ingesproken.”

De advocaat erkent dat Kuipers de schijn tegen heeft. ,,Op basis van het dossier vind ik dat het OM geen sterke zaak heeft.”

Woensdag vraagt het Openbaar Ministerie (OM) aan de raadkamer van de rechtbank om de Emmenaar langer vast te houden. Dat gebeurt, zoals gebruikelijk, in een besloten zitting. Woensdag aan het einde van de middag of donderdagochtend wordt de beslissing van de raadkamer bekend.