anti-020 foto wekt woede op bij joden

,Enorme laagheid en smeerlapperij,” zo noemt het Centraal Joods Overleg (CJ) een foto die op Twitter rondgaat. Op het beeld staan twee joodse jongetjes met de tekst: ’Toen 020 nog maar 1 ster had’.

 

Op de foto zien we de Joodse jongetjes Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2) die kort na het nemen van de foto in 1944 werden vermoord.

 Wie de afbeelding heeft geplaatst onder de hashtag #anti020week, in de aanloop naar de Klassieker Feyenoord-Ajax, is nog onbekend. De originele post op Instagram lijkt verwijderd, maar circuleert als screenshot op Twitter. De foto is afkomstig van de gebruiker feyenoordnews.010. Wie daarachter zit is niet openbaar bekend.

Voorzitter Ron van der Wielen tegen De Telegraaf: „Juridisch zal hier niks tegen te doen zijn, maar wij zullen alles in het werk stellen om te achterhalen wie dit heeft gedaan. Als wij de naam van de afzender hebben, zullen wij hem ter verantwoording roepen.”

Het CJO  spreekt van ‘mateloze woede’ en ook op Twitter wordt er vol walging over gesproken. ,,Nieuwe dieptepunten anti #Ajax uitlatingen door @Feyenoord supporters”, aldus Erik de Vlieger.

De politie reageerde tegenover de krant kort en bondig. „De maker van dit plaatje krijgt van ons niet de aandacht die hij kennelijk wil hebben”. Feyenoord was nog niet bereikbaar voor commentaar.