‘Astrid Holleeder heeft niets geregisseerd’

De bewering dat Astrid Holleeder de regie heeft gevoerd over de verklaringen van getuigen tegen haar broer Willem, berust nergens op. ,,Het is onzin”, zei Sandra den Hartog vanmorgen in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, waar het megaproces tegen de topcrimineel (verdacht van betrokkenheid bij zes roemruchte liquidaties) vandaag verder gaat.

© ANP

Naast de zussen Astrid en Sonja is Holleeders ex-vriendin en weduwe van de beruchte crimineel Sam Klepper Sandra een belangrijke getuige in het proces. De drie vrouwen hebben een reeks belastende verklaringen tegen Holleeder afgelegd. Holleeder, die wordt verdacht van een reeks liquidaties in de onderwereld, ziet zijn jongere zus Astrid als de kwade genius achter deze voor hem potentieel schadelijke getuigenissen.

Sandra den Hartog wordt vandaag voor de tweede keer als getuige gehoord in het proces tegen Holleeder. Op vragen van het Openbaar Ministerie zei zij dat Astrid nooit met haar heeft gesproken over de inhoud van haar verklaringen. ,,Astrid zei alleen: verklaar zoals je het hebt meegemaakt. Dat was alles.”

Schreeuwen

Den Hartog vertelde vanmorgen ook hoe ze Holleeder vaak gelijk gaf en ‘probeerde mee te bewegen’, want anders begon hij te schreeuwen. ,,Ik mocht bijna niets, want hij vond alles gevaarlijk. ‘Je kunt beter niet met die omgaan, en niet met die..’ Als het hem niet beviel werd hij kwaad. De volgende keer hield ik het dan wel uit mijn hoofd. Ik sprak bijna niet meer met vriendinnen af.”

Den Hartog ging voornamelijk nog om met Holleeders andere vriendin, met wie hij in 2005 een kind kreeg: Maike Dijkhuis. ,,Met de rest niet meer. Hij was altijd bang dat mensen iets over hem zouden zeggen. Ik ging ook wel met (zus) Sonja om, maar dat wist hij dan. Mijn andere contacten heeft hij afgeketst.”

Miljoenen

Willem Holleeder.

Willem Holleeder. © ANP

Holleeder ‘bemoeide’ zich vanaf het begin met de miljoenen die Den Hartog had geërfd van haar man Sam Klepper die in oktober 2000 was geliquideerd. ,,In het begin was ik daar eerlijk gezegd wel blij mee, dat iemand dat deed. Maar u hebt het vaker gelezen: op een gegeven moment beschouwt hij al het geld als zíjn geld.”

Holleeder zegt ‘miljoenen’ aan Den Hartog in bewaring te hebben gegeven. ,,Ongetwijfeld zal ik wat hebben gekregen, maar miljoenenbedragen, nee. Ook geen toelage van 6000 euro per maand.” Volgens Den Hartog ging het om ‘iets van 25.000 euro’. Ook zegt ze dat Holleeder altijd zijn geld telde. ,,Als-ie wakker werd, telde hij altijd zijn geld. Hij was altijd bang dat het gepikt werd.”

Volledig gecontroleerd

Holleeder en Van Hout ontvoerden in 1983 biermagnaat Freddy Heineken. In de jaren negentig raakten zij gebrouilleerd. Holleeders oudste zus Sonja was de partner van Van Hout. Zowel zij als haar zus Astrid zien Willem als de organisator van de moord op Van Hout.

Holleeder en Van Hout ontvoerden in 1983 biermagnaat Freddy Heineken. In de jaren negentig raakten zij gebrouilleerd. Holleeders oudste zus Sonja was de partner van Van Hout. Zowel zij als haar zus Astrid zien Willem als de organisator van de moord op Van Hout. © AFP

Vorige week vertelde Sandra op de eerste dag van haar verhoor hoe Holleeder haar ‘hielp’ in de beklemmende periode nadat Sam Klepper in 2000 was geliquideerd. In die tijd werd ze, zo besefte ze pas achteraf ten volle, volledig gecontroleerd door Kleppers gewezen vriend en misdaadcompagnon John Mieremet, diens vriendin Ria Eelzak en, op de achtergrond, Holleeder. Gaandeweg kreeg ze een relatie met Holleeder en nam hij haar steeds meer in de tang. Hij controleerde haar leven volledig, was vaak woedend en bedreigde haar voortdurend.

Tijdens een ruzie zei Holleeder dat hij Klepper had ,,laten liggen” en dat ook met haar zoon zou doen, aldus Sandra. ,,Dat kwam heel hard binnen.” Sandra (53) heeft vervolgens contact opgenomen met Holleeders zus Astrid, op zoek naar bevestiging. Astrid gaf haar die. Desondanks zette Sandra de relatie met Holleeder voort. Het was veiliger om hem in de buurt te houden dan hem te verlaten, verklaarde ze.

Holleeder zei later dat niet hij maar Dino Soerel achter de moord op Klepper zat. Dat geloofde Sandra niet. De moord op Klepper staat overigens niet op de aanklacht tegen Holleeder.

Bloedgabber

Het Openbaar Ministerie houdt Holleeder wel verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van zijn ‘bloedgabber’ Cor van Hout en Robert ter Haak, een kennis van Van Hout die eveneens werd geraakt toen Van Hout op 24 januari 2013 werd geliquideerd.

Op de dag van de dubbele moord gedroeg Holleeder zich ,,jolig”, verklaarde Sandra. ,,Ik zei dat het heel erg was. Hij vond het helemaal niet erg en zei: weet je hoelang dit geduurd heeft?” Daar maakte hij een gebaar bij alsof hij een pistool vasthield, verklaarde de getuige. Van Hout overleefde eerder twee moordaanslagen.

Net zoals zussen Astrid en Sonja Holleeder stapte Sandra in 2014 uiteindelijk naar de politie om zes uitvoerige verklaringen tegen Holleeder af te leggen.