Astrid Holleeder krijgt het zwaar vandaag tegen broer Willem

Het belooft haar zwaarste verhoordag te worden. Op dag 11 van het Holleederproces beantwoordt Astrid vragen van haar broer Willem en zijn advocaten. Zij willen niets liever dan Astrid afschilderen als een getuige die niet de waarheid spreekt.

 

Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz zullen Astrid Holleeder naar verwachting doorvragen over haar rol in de erfenis van Cor van Hout. De advocaten vermoeden dat Cors miljoenen een motief voor de dames zijn geweest om te getuigen tegen hun criminele broer (zie kader onder twittertijdlijn voor uitleg over de zaak Holleeder).

Ook wil het advocatenduo weten welke deals justitie precies heeft gesloten met de zussen Holleeder. Vandaag onthulde het AD dat op de achtergrond meer deals zijn gesloten rond de hoerenpanden aan de Alkmaarse Achterdam waar Cor van Hout zijn Heinekenlosgeld in heeft gestoken.

Genadeklap

Vorige week zat Astrid Holleeder ook al in de rechtbank om haar verhaal te vertellen. Toen bracht ze nieuwe geluidsopnamen in, die ‘Holleeder de genadeklap gaan geven’. Het gaat om opnamen waarin Willem zegt dat hij vreest ‘dat Dino Soerel gaat praten’. Soerel werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld voor diverse liquidaties in het criminele milieu. Het Hof Amsterdam heeft al gesteld dat hij sommige daarvan plande met Willem Holleeder. Astrid vertelde huilend over de teruggevonden geheime opnamen. ,,Willem weet dat het nu voorbij is.”

Een paar punten om het maanden durende proces (vandaag dag 9) van het megaproces tegen Willem Holleeder te kunnen volgen:Het OM verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij zes liquidaties. Mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout was jarenlang de ‘bloedgabber’ van Holleeder. Zijn zus Sonja trouwde met Cor en kreeg twee kinderen.Rond 1996 kregen Holleeder en Van Hout ruzie. Op 24 januari 2003 werd Van Hout geliquideerd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak werd geraakt en stierf later. Over Van Houts dood zou Holleeder tegen Sonja hebben gezegd: ‘Eindelijk is het gelukt.’De ‘bankier van de onderwereld’ werd Willem Endstra genoemd. Medio 2002 begon Holleeder de vastgoedhandelaar af te persen. Endstra zag geen andere uitweg dan met de politie te praten. Op 17 mei 2004 werd hij voor zijn kantoor doodgeschoten.Johnny Mieremet werd na een zakelijk geschil met Willem Endstra in 2002 een eerste keer beschoten. Hij vertrok naar Thailand, maar kwam daar in november 2005 toch aan de beurt.Kees Houtman, die drugswinsten witwaste, werd geliquideerd op zijn verjaardag. Zijn dochter wachtte hem die 2 november 2005 op, toen hij op zijn oprit onder vuur werd genomen.Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten. De handlanger van Heinekenontvoerder Cor van Hout verklaarde bij de politie over Holleeder.Hoe staat het met het bewijs? 
Twee kroongetuigen uit het Passageproces linken Holleeder aan de moorden op Houtman en Van der Bijl. Het Hof achtte die verklaringen betrouwbaar.Wat is de rol van Holleeders zussen? 
Zij zijn de andere troefkaart van het Openbaar Ministerie. Advocate Astrid Holleeder schreef in haar bestsellerboek Judas hoe Sonja en zij jaren in de tang zaten bij Willem. Na de moord op Cor van Hout wilden ze een einde maken aan de ‘bloeddorst’ van hun broer. In 2013 stapten ze naar justitie. Holleeder zal er nu alles aan doen zijn zussen als leugenaars weg te zetten.