Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop ‘hatelijke en gruwelijke’ naziboeken

Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.

Het Poolse museum deelde gisteren een open brief van de Britse organisatie Holocaust Educational Trust, die de herinnering aan de gruwelen van de nazi’s levendig wil houden. In die open brief stond dat men bij Amazon onder meer boeken kan kopen van Julius Streicher, de oprichter en uitgever van de antisemitische nazikrant Der Stürmer. Streicher werd na de oorlog geëxecuteerd voor misdaden tegen de menselijkheid. Zijn omstreden boeken worden ook bij Bol.com te koop aangeboden.

Het gaat onder meer om zijn kleurboekje Der Giftpilz uit 1938, dat als bewijsmateriaal gebruikt werd tijdens het Proces van Neurenberg. Daar stonden 24 kopstukken van het naziregime terecht na de oorlog, onder meer ook Streicher. ,,Dit boek brandmerkt joden als vervolgers van de arbeidersklasse, als mensen die de rassen onzuiver maken, als duivels in mensengedaante, giftige paddenstoelen en moordenaars”, klinkt het in de brief. ,,Dit boek vertelde aan schoolkinderen dat ze joden kunnen herkennen door een karikatuur van hun fysieke kenmerken.”

Controverse

Bol.com is zich bewust van de controverse rondom dit boek en heeft uit voorzorg een disclaimer op de site geplaatst. ‘Bol.com verkoopt miljoenen boeken. Als bol.com staan we niet achter alle boeken, in het bijzonder als ze schadelijk zijn of mensen kwetsen. We beschouwen het echter als een groter gevaar om te gaan bepalen welke informatie Nederlanders en Belgen tot zich mogen nemen, daarmee ondermijnen we het vrije woord en de democratie’, valt te lezen.

Voor Auschwitz Memorial is dat niet genoeg. Een woordvoerder laat aan deze site weten dat Bol.com nog een stapje verder moet gaan en de boeken helemaal niet meer moet aanbieden. De grootste webshop van Nederland is dat niet van plan: ,,Het gaat ons absoluut niet om financieel gewin, maar om het principe. Het is niet aan ons om te bepalen wat goed of fout is. Boeken kunnen bovendien op verschillende manieren en en voor verschillende doeleinden gelezen worden. De vrijheid van meningsuiting via boeken is een groot goed en Bol.com voelt als grootste aanbieder van boeken in Nederland de verantwoordelijkheid om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Kerstdecoratie

Het is niet de eerste keer dat Bol.com en Amazon onder vuur liggen voor de verkoop van nazispullen. In december nog ontstond een rel nadat het Auschwitz Memorial ontdekte dat de webshops kerstdecoratie verkochten met afbeeldingen van Auschwitz en Birkenau, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen om het leven werden gebracht. Na een golf van afschuw op sociale media verwijderden Bol.com en Amazon het betrokken materiaal – dat door derden verkocht werd – van hun sites.

Met boeken is het een ander verhaal, aangezien hier sprake is van het recht op het vrije woord. Net als Bol.com denkt ook Amazon er dus niet aan om de naziboeken te verwijderen. Aan het Amerikaanse magazine Newsweek liet een woordvoerder weten dat het bedrijf ‘als boekenverkoper voorzichtig is met censuur’ en daar ‘niet licht mee omspringt’.

,,We vinden dat toegang bieden tot het geschreven woord belangrijk is, ook als het om boeken gaat die door sommigen verwerpelijk gevonden kunnen worden”, klinkt het. ,,We nemen de klacht echter serieus en gaan zeker een gesprek niet uit de weg.”

Een woordvoerder van Bol.com benadrukt nog geen officiële reactie te hebben ontvangen van het museum, maar zegt wel altijd open te staan voor een goed gesprek.

H.E.T.

@HolocaustUK

Nazi propaganda has no place on the electronic bookshelves of our country.

We call on @AmazonUK to remove the Nazi propaganda it has on sale.

View image on Twitter
316 people are talking about this