‘Benny’ ontsnapt via toilet van Utrechts café met vier goudstaven

Een goudhandelaar is eind vorig jaar wel op een heel simpele, maar doeltreffende manier van een kilo goud beroofd. Een oplichter liep via het toilet van een café in Utrecht met vier goudstaven van de handelaar zo via de lobby van het hotel ernaast naar buiten en is nooit meer teruggezien.

 

De goudhandelaar had afgesproken met de potentiële koper van vier staven goud van ieder 250 gram, samen goed voor een waarde van 35.000 euro, in café Broers aan het Janskerkhof. Wat de oplichter wel wist en de goudhandelaar waarschijnlijk niet, is dat Broers en het hotel ernaast via de toiletten van Broers met elkaar verbonden zijn.

De koper, die zichzelf Benny noemde, wilde de potentiële aankoop nog even controleren op echtheid met een chemische vloeistof. Hij zei tegen de handelaar dat hij dat liever niet in het volle café, maar op het toilet deed. Dat vond de handelaar goed, maar die kreeg na een minuut of drie argwaan en ging op het toilet kijken. Daar zag hij tot zijn verbijstering een doorgang naar het NH-hotel ernaast. Van Benny was geen spoor meer.

Camerabeelden

Op camerabeelden van het hotel is inderdaad te zien hoe de man, met krulsnor, colbert en een gleufhoed, via het toilet van Broers de lobby van het hotel inloopt en met stevige tred het hotel verlaat.

De politie zoekt getuigen van de ontmoeting tussen goudhandelaar en oplichter, zo vertelde ze vandaag in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. De mannen spraken Duits met elkaar en de politie hoopt dat café-bezoekers dat is opgevallen en de man wellicht herkennen.

De man verlaat café Broers aan het Janskerkhof.

De man verlaat café Broers aan het Janskerkhof. © Bureau Hengeveld