‘Bij lockdown stort de Nederlandse economie volledig in’

“Als we kiezen voor het op slot zetten van Nederland, stort alles in elkaar en wordt het een hele dure operatie.” Dat zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“Hoe meer je de boel op slot zet, hoe beter het is voor het tegengaan van het coronavirus, maar hoe groter de economische schade. Dat moet iedereen goed voor ogen zien”. De Boer benadrukt dat de economische schade nu al groot is.

Schade bij industriebedrijven en export

“In het zuidoosten van het land zijn er al een paar honderd toeleverende industriebedrijven met enkele tienduizenden werknemers die enorme klappen missen in hun omzet. Enorme bloemen- en fruitexportbedrijven kunnen niks meer kwijt.” Voor veel bedrijven zou een lockdown misschien wel het einde beteken, benadrukt De Boer. “Bij individuele bedrijven is het in 90% van de gevallen een absoluut drama. De horeca en evenementen hebben nul inkomsten, maar maken wel kosten.

Nederland voert passend beleid

De Boer heeft gezien dat in verschillende landen lockdown-maatregelen zijn genomen en heeft begrip voor het beleid dat Nederland voert. “Ze proberen passend bij onze cultuur uit te gaan van de verantwoordelijkheid van burgers, maar wel met een strenge toon en strenge maatregelen. En de portemonnee gaat nu wijd open en dat komt de economie in.”