“BLANKEN DIE BLANKEN DATEN IS RACISME”

wit

Okay, dus we hadden van de week al even ons, toegegeven, fake artikeltje over een datingsite voor witte mensen. Iedereen die ‘murica een beetje kent zal wellicht niet verbaasd zijn dat zo’n site ook werkelijkbestaat.

En, jawel, er is natuurlijk ook iemand die ‘racisme’ roept. Die iemand is Zach Stafford en waar hij normaal terechte punten als de enorm scheve verdeling tussen verschillende huidskleuren wanneer het gaat om vervolging aansnijdt, stelt hij dit keer dat iemand niet aantrekkelijk vinden racisme is. Natuurlijk is het niet leuk om “I don’t like black guys” als antwoord te krijgen wanneer je iemand een foto stuurt.

From my own experience, being told my skin color disqualifies me from being attractive is sometimes the most hurtful rejection

Ook dat is prima voor te stellen. Maar dat maakt het geen racisme. Net zo min als dat geen gezond denkend persoon het seksisme vindt dat Zach zelf op mannen valt – terwijl hij daarmee net zo hard een voorselectie maakt op basis van een uiterlijk en aangeboren kenmerk. Maar misschien is het meest merkwaardige aan het stuk van Zach wel het blindstaren op blanke mannen. Nergens noemt hij de talloze datingsites zoals Black Planet, of het bestaan van artikelen zoals “10 Reasons Why Black Men Shouldn’t Date White Women“. Dit is misschien een beetje de “maar hullie doen het ook”-redenatie, maar dat is het dus ook. Uiterlijk is namelijk gewoon een factor in aantrekkingskracht – wellicht niet de enige aantrekkingskracht, maar op uiterlijke voorkeur selecteren is gewoon wat we doen. Huidskleur, geslacht of haarkleur. Niet alles is racisme.