Boef neemt muzikaal revanche: ‘Ik word nooit de ideale schoonzoon’ maar een bloedhond

Hij bood nogmaals zijn excuses aan, maar voor het publiek op festival Noorderslag was het niet nodig. Rapper Boef werd ovationeel onthaald. ,,Wij vinden vrouwen echt niet minder ofzo.”

 

Boef bij Noorderslag.

Boef bij Noorderslag. © ANP

Hij had een nieuwe rap geschreven: ,,Wat ik zei was fout/Wij vinden vrouwen echt niet minder ofzo.” Boef begon er zijn beladen optreden mee, na het tonen van een filmpje met mediacommentaren die hem fileerden vanwege zijn uitspraken in een vlog over vrouwen (‘kechs’ en dus ‘hoeren’).

De rapper reageerde muzikaal met een actuele tekst waarin hij zich verontschuldigde, maar ook verbaal uithaalde naar enkele van zijn criticasters: ‘Ik word gecanceld door een festival dat me niet heeft geboekt’.

Daarna nam hij nog een keer het woord. ,,Ik wil nog een keer mijn oprechte excuses aanbieden”, riep hij in de microfoon. ,,Ik distantieer me van wat ik gezegd heb.” En daarna door het aanzwellende gejuich heen: ,,Maar onthoud: ik zal nooit jullie ideale schoonzoon zijn.”

Geen bierdouche

© ANP

Het Groningse publiek vond het al lang best. Vooraf was er op Facebook nog opgeroepen tot een fanatieke actie: Boef zou in concertzaal Oosterpoort worden uitgefloten, met bier bekogeld of ten minste worden geraakt met een boycot van zijn concert.

Het mislukte allemaal grandioos. De organisatie legde de zaal vooraf met hulp van een cordon beveiligers geheel droog. Nog geen 7Up’je mocht er naar binnen. De zaal liep niettemin met gemak vol en van tegenstanders van Boefs komst bleek geen spoor te bekennen.

In een energiek half uur spuwde Boef al zijn recente hits de zaal in. Hij kreeg daarbij halverwege hulp van popidool Ronnie Flex. Boef: ,,Ronnie zei: Ik ga je steunen vriend. En hier is hij.”

Opgelucht

Boef – met gouden ketting om de hals en al net zo blinkende gesp op de riem – pakte het festivalpubliek geheel in. Met zijn aanstekelijke gevoel voor popmelodieën is zijn aantrekkingskracht op het jonge publiek (waarvan er in Groningen net zo veel jonge meisjes als jongens waren) niet moeilijk te begrijpen.

Zijn optreden bleek een glansrijke muzikale revanche voor zijn misstap. Hij toonde zich na afloop de meest opgeluchte man van de Oosterpoort: ,,Ik wist natuurlijk niet hoe jullie zouden reageren. Ik had een beetje spanning. Maar wow, ik houd van jullie.”

© ANP