Boef: nieuwe vlogsensatie van Nederlandse rapgame

boef tijger
Joël Bakker
Geschreven door Joël Bakker

‘Het is gewoon Boef, man.’ Zo luidt het welbekende zinnetje van de populaire Alkmaarse rapper Boef. Met zijn eerste studiosessie bij Zonamo Underground liet hij Nederland horen dat hij iemand was waar rekening mee gehouden moest worden. Sindsdien heeft de rapper grote stappen gemaakt: een ep uitgebracht met een kleine tien miljoen streams op spotify, muziekvideo’s met ongeveer een gelijk aantal views en een maand geleden bracht hij zijn eerste vlog uit – die niet minder succesvol blijkt te zijn dan zijn muziek – met meer dan vijfhonderdduizend views.

Wordplay
Rappers kunnen geprezen worden door hun manier waarop de tekst op de beat wordt gerapt, ook wel bekend als flowen. Daarnaast kunnen rappers gekenmerkt worden door hun stemgebruik, rijmschema’s, mate van originaliteit en hun teksten. Als Boef met één woord moet worden omschreven is datwordplay. In bijna elke zin verwerkt de rapper wel een woord met een dubbele betekenis. Boef is een jongen van de straat, wat duidelijk naar voren komt in zijn nummers. Hieronder staan enkele lines om een indruk te krijgen van Boefswordplay. Allen zijn afkomstig uit zijn 101 barz-studiosessie die vier dagen geleden uitkwam.

“Zo high, maar ik doe geen telefoonreclames”

“Jij moet je osso uit, je hebt nergens to go to / hier gaan ze je osso in, voor die gowtu”

Voor hen die niet helemaal thuis zijn in de taal van de straat: ‘osso’ betekent huis en ‘gowtu’ is een ander woord voor goud.

“Ik ben van de straat, jij van de kaart man, Koerdistan”

Kijkers geloven dat ik echt ben’
In eerste instantie zullen vele mensen sceptisch zijn over de mate waarin de teksten een waarheidsgetrouwe afspiegeling zijn van Boefs leven. In een interview met Venz en Jiggy Djé zei de rapper dat juist dát de reden is dat mensen van hem als persoon en zijn muziek houden. Deze ‘echtheid’ komt terug in de vlogs. In de zin van grenzen opzoeken in de wetgeving, zijn de vlogs van Boef voor Nederlandse vlogbegrippen baanbrekend. Hieronder zijn twee opmerkelijke fragmenten beschreven die aan bod komen in twee verschillende vlogs.

In zijn tweede vlog is Boef met twee vrienden op weg naar Zwitserland. Ondanks dat ze een royale zak wiet mee hebben genomen, lijkt alles rustig te verlopen. Totdat Boef van het ene op het andere moment de kijkers vertelt dat ze een nachtje in een Zwitserse cel hebben doorgebracht, omdat hun wietgebruik niet op prijs werd gesteld door de Zwitserse autoriteiten.

In zijn derde vlog gaat Boef met dezelfde twee vrienden naar Marokko: het land van de hasj. De rapper van Algerijnse afkomst is om deze reden afgereisd naar het Marokkaanse Rifgebergte om in het dorpje Ketama de lokale hasj te testen. Boef neemt de kijker mee tijdens het passeren van de grenzen en laat zien op welke manier onder andere de hasj wordt gesmokkeld.

Het is niet enkel de mate waarin de vlogs grensoverschrijdend zijn, die Boefs video’s zo succesvol maken. De twee vrienden van Boef – die worden genoemd bij hun bijnamen – Jopie en Racist, zijn vaste elementen in de vlog van de rapper. Deze twee jongens zijn voortdurend met elkaar in discussie, maken elkaar voor alles en nog wat uit, waardoor het zeer vermakelijk is om naar te kijken.

De fans
Boef is één van de weinige artiesten die zijn waardering uit naar zijn fanbase. Op social media houdt hij regelmatig acties waarbij fans kans maken op een ontmoeting met de rapper, waar hij veelal ook merchandise overhandigt. Zo heeft hij zes dagen geleden beloofd aan de fans dat hij bij 100.000 abonnees op YouTube zeven mensen uitkiest die met hem in een limousine mogen rijden, een show zullen bijwonen en een kijkje mogen nemen in de studio.

Waar de meeste artiesten een kijkje geven in hun dagelijkse leven geven via social media als Twitter en Instagram, brengt Boef dit naar een hoger niveau met zijn vlogs. Of de ongenuanceerde en ongecensureerde vlogs een aanwinst zijn voor de YouTube-community valt over te twisten. Eén ding is zeker: Zijn fans houden er van, en dat is waar het Boef om gaat.