BOEK: Raf Sauvillier & Salvatore Di Rosa – Maffia

77

Onderzoeksjournalisten en maffiaspecialisten Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa nemen in het hun jongste boek de drie grote misdaadorganisaties onder de loep die samen gemeenzaam de Italiaanse maffia worden genoemd:

De Calabrese ‘ndrangheta, de Napolitaanse camorra en de Siciliaanse cosa nostra. In een vierde, kortere hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de manier waarop ook de hoofdstad Rome gaandeweg in de greep van de georganiseerde misdaad is geraakt. De auteurs wisselen in doorgaans korte hoofdstukken oud materiaal met nieuwe bevindingen af, maar vallen daarbij spijtig genoeg al te vaak in storende herhalingen.

Een scherpere eindredactie had hier zeker gemogen. Toch vormt Maffia een goede basis voor wie nog niet veel over cammoristi, ‘ndrine of uomini d’onore heeft gelezen. De spannende bezoekjes aan afgelegen maffiavestingen, de verwijzingen naar allerlei duistere activititeiten in West-Europa (ook in België) en de bewonderenswaardige, niet-aflatende strijd van een handvol overtuigde ordehandhavers leveren boeiend leesvoer op.

Manteau, 539p, 24,99 euro