Buurman ziet vermeende coronapatiënt snakkend naar adem in galerij voor zijn flat liggen

Brandweer en ambulancedienst werden vanochtend gealarmeerd over een mogelijke coronabesmetting in een appartementencomplex in Apeldoorn. Daar was een man snakkend naar adem naar buiten gekropen.

De 112-melding kwam van zijn overbuurman die hem toevallig naar buiten zag komen. Het slachtoffer, van wie omstanders beweerden dat hij een coronapatient is, moest worden gereanimeerd en gestabiliseerd.

Hij is daarna door ambulancepersoneel met behulp van de brandweer naar beneden gebracht. De man werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Binnen 10 minuten

De overbuurman, die niet met zijn naam in de krant wil: ,,Ik stond op het balkon toen ik aan de overkant een deur zag opengaan. Er kroop een man tussen de veertig en vijftig jaar naar buiten en hij maakte handgebaren. Ik zag dat hij wat wilde zeggen, maar dat lukte niet.’’

De overbuurman zag dat de man zwaar ademde op de galerij en belde 112. ,,Ik heb uiteindelijk beneden gewacht op de hulpdiensten. De ambulance was binnen tien minuten ter plaatse, het personeel daarvan zat toen al in beschermende pakken.’’

De LUCAS

Snel daarop arriveerde ook de brandweer die de man van de galerij takelde waarna een tweede ambulance arriveerde met de zogenoemde LUCAS, een mechanisch hartmassageapparaat, dat werd aangebracht op het slachtoffer.

Zowel brandweer als ambulancepersoneel droegen speciale pakken die hen moet beschermen tegen besmetting met corona. Na de reddingsactie werd alle apparatuur ter plekke ontsmet door de brandweer.