Buurt wist van gruwelijke mishandeling Wendy (12): ‘Niets gedaan met onze melding’

rechtbank_0

Buurtbewoners wisten dat de 12-jarige Wendy uit Roelofarendsveen werd door haar ouders mishandeld en verwaarloosd. “Het meisje werd behandeld als een slaaf, maar met onze meldingen werd niets gedaan.”

Hoe kon dit drama gebeuren in het normaal zo rustige Roelofarendsveen waar iedereen elkaar van gezicht kent? “Dit drama is een schok voor alle 7000 inwoners. Het is de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van ons dorp. Iedereen kent het verhaal”, vertelt Tim van der Veer die 50 meter van het huis woont waar de 12-jarige Wendy zwaar werd mishandeld door haar stiefmoeder en vader.

Rechtszaak
Stiefmoeder Petra M. (35) en vader Ron T. (45) moesten zich vandaag voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden voor de gruwelijke mishandeling van hun twee kinderen, Wendy en Dylan. Het Openbaar Ministerie eist vandaag 6 jaar cel en tbs tegen de stiefmoeder en 7 jaar cel tegen de vader. Vorig jaar werd de toen 12-jarige Wendy ernstig onderkoeld aangetroffen in hun huis.

“Dat zo’n drama op enkele tientallen meter van je huis plaatsvindt, doet pijn”, vertelt overbuurman Tim van der Veer. “Wat dreef deze ouders en waarom moest Wendy zo worden gepijnigd; die vragen blijven door mijn hoofd spoken.”

De rechtbank-tekening.

Op school
Van der Veer kende de stiefmoeder van Wendy. “Petra en ik zaten samen in de kleuterklas. Ze was een teruggetrokken vrouw, een beetje onverzorgd ook. Zo’n type dat een sigaret zat te roken terwijl ze haar kind op haar arm had.”

Ook al woonde Van der Veer in dezelfde straat, veel contact had hij niet met het gezin. “Ik sprak Petra weinig. Zag haar ook niet veel. Maar ik kende wel de verhalen. Toen ik later hoorde dat ze braaksel door het eten van haar kind had gemengd en Wendy in de kou buiten liet staan; werd ik helemaal naar. Als de helft maar waar is van de verhalen die ik heb gehoord, word je al onpasselijk.”

De officier van justitie kwam vandaag met meer gruwelijke details naar buiten. Zo moest Wendy in een ruimte slapen waar het heel koud was. Het meisje had daardoor een lichaamstemperatuur van 23 graden. Ook werd het meisje onder een koude douche gezet als ze onder de ontlasting zat.

Kwalijk
Of buurtbewoner Van der Veer zichzelf en de rest van de buurt iets kwalijk neemt? “Ik denk dat wij als buurt hebben gedaan wat we konden. Meerdere buren hebben aangifte gedaan, bij zowel de politie als instanties. Ikzelf niet omdat ik nooit iets met eigen ogen heb gezien.”

De officier van justitie bevestigde vandaag dat buren foto’s hebben gemaakt van onder meer de broer van Wendy, Dylan. Op de foto’s was te zien hoe hij in korte broek in de tuin met ducttape op zijn mond rondliep.

Fiets 
Een andere buurtbewoner die anoniem wil blijven, vertelt: “Ik zag Wendy niet vaak. Maar als ik haar zag op haar fietsje als ze naar school ging, had ze altijd iets sombers over zich.” Hij vervolgt: “Wendy is een klein meisje. Donker haar, een brilletje op, bleek gezicht. Haar gezicht leek elke keer somberder te staan.”

De buurtbewoner vervolgt: “We zagen al lange tijd aankomen dat het niet goed ging. Het begon al met Dylan. Het werd daarna alleen maar erger. Ik heb Petra daar ook op aangesproken. Het hielp niet. Net als de meldingen die gedaan zijn bij meerdere instanties: er gebeurde niets mee.”

Toekomst
Hoe het nu verder moet? De buurtbewoners hopen dat de vader en stiefmoeder een jarenlange straf krijgen. De ouders worden verdacht van poging tot onder meer doodslag op Wendy. Dat het met Wendy naar omstandigheden goed gaat, is een grote geruststelling voor de buren.

“Ze gaat weer naar school en is gezond. Een wonder, dat het zo met haar is afgelopen.”