Celstraffen voor geweld tegen oud-voorzitter No Surrender

Vier leden van motorclub No Surrender zijn vandaag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot celstraffen van drie maanden voor het plegen van openlijk geweld tegen een clubgenoot. Dat gebeurde vorig jaar tussen het publiek op de parkeerplaats bij IKEA in Breda. De mannen werden vrijgesproken van vrijheidsberoving, omdat de rechtbank niet kan vaststellen dat de man tegen zijn wil is meegenomen.

 

Volgens de officier was er door het ‘kader’ van No Surrender een knokploeg op de voormalig voorman afgestuurd om hem met geweld weg te sturen als president. De man werd later op die dag met een bad standing de laan uitgestuurd. De lezing van één van de verdachten dat hij verhaal wilde halen over de diefstal van een horloge van zijn oma noemde de officier onzin. ,,De verdachte heeft hierover nooit eerder verklaard”, aldus de officier.

De officier neemt het de verdachten zeer kwalijk dat getuigen van het treffen op de parkeerplaats van Ikea ter plekke werden bedreigd. Enkele verdachten belden meteen de politie toen zij zagen dat de voorzitter geslagen werd en werd meegenomen in een auto. Het slachtoffer zelf heeft geen aangifte gedaan en zegt niet bang te zijn. Reden voor de rechter om ontvoering niet bewezen te achten.

 

Camera

Een deel van de feiten werd geregistreerd door een bewakingscamera van het woonwarenhuis. De beelden werden afgespeeld tijdens de zitting. Omdat de verdachten al meer dan drie maanden in voorarrest hebben gezeten, komen ze waarschijnlijk morgen al op vrije voeten.

Van de vier verdachten werden twee mannen van 34 jaar oud uit Rotterdam en Axel kort na de mishandeling opgepakt. Twee andere verdachten werden vastgezet na het uitzenden van de bewakingsbeelden in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Een 26-jarige verdachte uit Den Haag meldde zich na de uitzending zelf bij de politie. Een 30-jarige man uit Hulst werd aangehouden op Schiphol toen hij in een vliegtuig zat.