Coldcaseteam van politie aan de slag met moord op ‘indiaan’

LEIDEN – Het Haagse coldcaseteam van de politie is bezig met de moord op Hans Schonewille uit Leiden. De indiaan -zoals Schonewille werd genoemd- werd in 1999 doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam heeft de coldcasekalender ervoor gezorgd dat mensen over de moord zijn gaan praten.De kalender met 52 onopgeloste moordzaken (cold cases) werd vorig jaar uitgedeeld in alle gevangenissen, in de hoop dat gedetineerden meer weten en gaan praten. Dat leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

Een van de zaken op de kalender van 2017 waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.

Moord uit 1988

Inmiddels is de coldcasekalender voor 2018 klaar. Die komt behalve in gevangenissen ook bij de reclassering te hangen. Op de kalender van 2018 staan zes zaken uit onze regio. Onder meer de moord op Maarten Redeker aan de Haagse Schoutendreef in 2007 en de moord op de 63-jarige mevrouw Koopmans aan de Mankestraat in Den Haag in 1988.

In het afgelopen jaar kwamen zo’n 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.