Coronavirus gemaakt in laboratorium, zegt deze voormalige CIA-officier

Het coronavirus is niet in de natuur ontstaan, maar gemaakt in een laboratorium, mogelijk als biowapen. Dat zegt ex-inlichtingenofficier van de CIA Philip Giraldi.

Sinds de uitbraak afgelopen december in China zijn er wereldwijd meer dan 90.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Er zijn meer dan 3000 mensen aan gestorven.

Diverse onderzoeken suggereren dat onderdelen van het virus gerelateerd zijn aan hiv en niet in de natuur voorkomen.

Niet ondenkbaar

Het is mogelijk dat het virus per ongeluk is ontsnapt uit het laboratorium, schrijft Giraldi in een artikel voor de Strategic Culture Foundation.

Maar, zo zegt de voormalige CIA-officier, er is nog een andere theorie. Het is ook mogelijk dat Washington het virus heeft gemaakt en verspreid om de Chinese economie schade toe te brengen.

Het is moeilijk te geloven dat het Witte Huis zoiets zou doen, maar niet ondenkbaar, aldus Giraldi.

In het geheim

Zo ontwikkelden de Amerikaanse en Israëlische overheid tussen 2005 en 2009 in het geheim een computervirus genaamd Stuxnet, dat bedoeld was om het Iraanse nucleaire programma te ontwrichten.

Het virus verspreidde zich ook naar computers buiten Iran, waaronder China, Duitsland, Kazachstan en Indonesië.

Als de VS de hand heeft gehad in de ontwikkeling van het virus, dan was Israël er hoogstwaarschijnlijk ook bij betrokken, stelt Giraldi.

Drie maanden

“Dat zou kunnen verklaren waarom Israëlische wetenschappers zo snel een vaccin tegen het virus konden ontwikkelen,” zegt hij.

Israël beweert binnen drie maanden een werkend vaccin te hebben tegen COVID-19.