Dean Saunders in hoger beroep na horen 18 maanden cel

Zanger Dean Saunders (37) uit Beverwijk is in hoger beroep veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor brandstichting en mishandeling van zijn ex-vriendin. De straf is hoger dan de acht maanden die de rechter eerder had opgelegd. Saunders gaat in cassatie.

De rechtbank acht bewezen dat Saunders met brandspiritus de auto van zijn voormalige schoonvader in brand heeft gestoken. De auto stond dicht bij een woning geparkeerd, waardoor het risico bestond dat de brand zou overslaan naar de woning. 

Omdat hierdoor levensgevaar ontstond voor de mensen die in het huis lagen te slapen, vindt het hof een hogere straf gepast. Doordat de brandweer snel kon blussen, brandde alleen de auto uit. Ook heeft de verdachte zijn ex-vriendin Jamie Faber, met wie hij een zoon heeft, een gekneusde kaak geslagen, aldus de rechtbank. Volgens het hof deed hij dat in een proeftijd van een straf die hem was opgelegd voor een eerdere mishandeling van de vrouw. Daarom moet hij de 40 uur werkstraf doen die hem destijds voorwaardelijk was opgelegd. Saunders moet zijn ex ook een schadevergoeding betalen.

De zanger kondigde meteen na de uitspraak aan in cassatie te gaan tegen de uitspraak. ,,We hebben overal rekening mee gehouden, ook hiermee”, zei hij. ,,Maar het blijft natuurlijk hartstikke jammer. Dit is iets wat je niet wilt, maar iets wat je moet accepteren.” Saunders laat het er desalniettemin niet bij zitten. ,,We gaan nog hoger dan hoger beroep en dan hopen we dat we daar ons gelijk kunnen halen. Want ik blijf gewoon niet accepteren dat ik word beschuldigd van iets wat ik absoluut niet gedaan heb.”

Dean won in 2011 de talentenjacht Popstars. Zijn jongere broer Ben won in datzelfde jaar The Voice of Holland.