Definitief geen betaald voetbal tot 1 september

De eredivisie en eerste divisie krijgen geen bevredigend einde van het seizoen. Beide competities in het betaald voetbal kunnen niet meer op tijd worden afgemaakt, nu het kabinet alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september heeft verboden.

,,Ja dat is zuur, maar we ontkomen er niet aan”, zei premier Mark Rutte vanavond in een persconferentie.

Ook voetballen zonder publiek geldt als een evenement met vergunningsplicht. Ook daarvoor is namelijk politie-inzet nodig. Alle evenementen, waaronder grote sportwedstrijden, waren aanvankelijk tot 1 juni opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De KNVB zegt snel in overleg te gaan met de Europese federatie UEFA. Daarna wil het stichtingsbestuur van de voetbalbond het besluit bekrachtigen. De KNVB komt vrijdag bijeen met alle profclubs om de consequenties van het beëindigen van de eredivisie en eerste divisie te bespreken. Wie is kampioen? Naar welke clubs gaan de Europese tickets? Welke ploegen degraderen en welke clubs promoveren? De UEFA heeft aangegeven dat voetbalbonden zelf mogen bepalen welke clubs in Europa mogen spelen.

UEFA

Net als alle Europese voetbalcompetities hebben de eredivisie en eerste divisie van de UEFA tot 3 augustus de tijd gekregen het seizoen af te maken. Voorzitter Aleksander Čeferin van de UEFA zei dat hij soepel met die datum wil omgaan en niet op een weekje zal kijken. Maar het lijkt niet zijn bedoeling om na september nog competities uit te spelen.

De eredivisie telt nog acht speelronden, plus twee inhaalwedstrijden, duels in de play-offs en een bekerfinale. De eerste divisie heeft nog negen speelronden en play-offs voor promotie openstaan. Ajax, PSV, AZ en een aantal laaggeklasseerde clubs uit de eredivisie verzochten de KNVB eerder al het seizoen niet meer uit te spelen. Ook veel burgemeesters willen komende zomer geen voetbalduels zonder publiek in hun stad. Dat zou te veel vergen van de politie die het toch al zo druk heeft met handhaven.