Echtgenote radio-icoon Frits Spits overleden

Greetje, de echtgenote van radio-icoon Frits Spits (70), is gisteren overleden. Dat is vanmorgen bekendgemaakt op NPO Radio 1 waar Spits het populaire radioprogramma De Taalstaat presenteert. Vanwege het overlijden van zijn vrouw kon Spits het programma over de Nederlandse taal niet presenteren.

Margriet Vroomans presenteerde de radioshow vandaag. ,,Helaas zonder Frits Spits en dat heeft een droeve reden. Zijn vrouw Greetje is gisteren overleden. Wij wensen Frits en zijn familie veel sterkte”, zei Vroomans.

Spits’ echtgenote was al geruime tijd ernstig ziek. Dat bleek begin april toen vaste luisteraars van het wekelijkse KRO-NCRV-programma zich afvroegen waarom het vertrouwde stemgeluid van Frits Spits al een tijdje niet te horen was. Daarop kwam invaller Bert Kranenbarg in één van de uitzendingen met een verklaring om speculaties te voorkomen. Hij bevestigde dat de echtgenote van Spits ziek was, maar gaf geen details. ,,In overleg is ervoor gekozen het hierbij te houden. Ik zeg verder helemaal niets”, liet hij deze website na afloop van het programma weten. En: ,,Het is allemaal afwachten.”

Frits Spits (70), die zijn vrouw al leerde kennen toen ze nog maar 10 jaar oud was, is sinds 4 januari 2014 de vaste presentator van De Taalstaat. Het programma legt wekelijks uit hoe het gaat met de Nederlandse taal. Ook wordt samen met Het Genootschap Onze Taal jaarlijks gezocht naar de beste leraar Nederlands. Spits en Greetje hebben drie zonen. Greetje en haar man waren 45 jaar getrouwd. Hoe oud de echtgenote van Spits is geworden, in vooralsnog onbekend.