Eerste coronabesmetting vastgesteld in Belgische gevangenis gevangenis blijft dicht

Voor het eerst is er in een Belgische gevangenis een coronabesmetting vastgesteld. Een gedetineerde in de gevangenis van Bergen testte positief. Om gevangenispersoneel en gedetineerden zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus wordt het bezoek in gevangenissen beperkt. “We doen dit voor het welzijn van iedereen”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

“We treffen voorzorgsmaatregelen voor gedetineerden en personeel”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen. “Iedereen moet contact opnemen met een arts. Die zal bepalen wat de specifieke procedure zal zijn.” De besmette gedetineerde is vanuit de gevangenis naar een ziekenhuis gebracht.

Minder bezoek

Vanaf maandag mogen gedetineerden nog maar één bezoeker per bezoekmoment ontvangen. Kinderbezoeken zijn overal verboden. “Kinderen jonger dan 16 jaar worden niet meer toegelaten voor het reguliere bezoek en bezoek zonder toezicht”, zegt Van De Vijver. “Kinderen zijn grote verspreiders van het virus en de FOD Volksgezondheid hanteert 16 als leeftijdsgrens.”

Advocaten mogen hun cliënten bezoeken zoals ze dat gewend zijn. Lessen en andere activiteiten blijven ook doorgaan. Bezoeken van groepen zoals rondleidingen voor studenten, de komst van externe sportploegen of theaterploegen zijn afgelast. “We beseffen dat deze maatregel niet evident is. Het heeft een grote impact op de sociale contacten van gedetineerden. De maatregel is er ter bescherming van henzelf, hun familie en vrienden.”