Eigenaar SuitSupply: Doodsbedreiging om blote posters

edje

De eigenaar van pakkenwinkel SuitSupply is met de dood bedreigd om zijn nieuwe omstreden reclamecampagne. Dat zegt Fokke de Jong tegen de Amsterdamse zender AT5.

© Suitsupply.

In de nieuwe reclamecampagne van Suitsupply glijden twee hele kleine mannetjes van twee hele grote ontblote borsten af. De mannetjes volledig in pak, de vrouw in een wat minder bedekkend bakpak. Op een andere poster van dezelfde campagne hangt een eveneens minuscuul mannetje aan het bikinibroekje van een ruim vijf keer zo grote vrouw. ,,Zij groot en dominant, hij klein en nietig,” zo ziet Suitsupplyoprichter Fokke de Jong het zelf. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Het Parool berichtte donderdag dat in Amsterdam posters op straat waren beplakt met maandverband. Critici vinden de reclamefoto’s seksistisch. ‘Er is wel wat aan de hand in Amsterdam’, reageert De Jong. ‘Want wij zijn inmiddels ook al met de dood bedreigd. Dus als ik dan mag kiezen, dan zou ik liever voor maandverband en onderspuiten kiezen.’

© Suitsupply.

Vaste prik

© Suitsupply.

Ophef over reclamecampagnes van Suitsupply lijkt soms wel vaste prik. Al sinds 2010 staat het Nederlandse merk bekend om zijn vaak licht erotische reclames. Suitsupply vindt zelf niet dat al dat bloot een handelsmerk is. ,,We doen ook zo veel andere dingen.” Dat er ophef is, vindt hij niet zo gek. ,,Sommige mensen lopen altijd met een soort seksismebril op. Ik zie onze reclames zelf helemaal niet als seksistisch. Zeker deze niet.”

De reclames van het pakkenmerk lijken sinds 2010 vaak eenzelfde thema te volgen: met veel mooie, schaars geklede vrouwen. ,,En dat is ook niet zo gek,” verklaart Paul Ketelaar van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij vindt dat dit soort reclames wél een handelsmerk zijn geworden. ,,Het is een klassieke manier van adverteren die het gewoon altijd goed doet. Bloot verkoopt, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zelfs als vrouwen, en soms ook mannen, als object worden afgebeeld. We zijn er allemaal gevoelig voor, en dat zullen we altijd blijven. Mensen verwachten ook een dergelijke campagne van Suitsupply. Het is bij het merk gaan horen.”

Volgens Ketelaar, universitair docent Communicatiewetenschap, nemen lang niet alle vrouwen aanstoot aan dergelijke reclames. ,,Er zijn natuurlijk altijd vrouwen die zich ertegen verzetten, maar het gros is er aan gewend, zo blijkt uit onderzoek.” Schadelijk voor het bedrijf zijn de reclames niet. ,,Het is echt een campagne voor mannen.”

Boos
In Amsterdam worden de blote borsten van de vrouwen in de reclames nogal eens afgeplakt met tape. Ook is er wel eens maandverband aangetroffen op de posters. Dit jaar is zelfs een protestactie op touw gezet om de posters massaal te bekladden. De 22-jarige Michelle Janssen uit Amsterdam is initiatiefneemster. Toen ze de reclame voor het eerst zag, is ze de facebookpagina ‘Suitsupply Posters onderspuiten‘ begonnen. 220 vrouwen hebben zich al aangemeld. Michelle vindt de posters belachelijk en denigrerend. Ze zou graag willen bereiken dat Suitsupply wordt aangesproken op de campagne, maar ze is ook al tevreden met een beetje extra bewustwording in de maatschappij. ,,De positie waarin de vrouw zich bevindt en de taboes die heersen rondom het vrouwenlichaam, daar maak ik me boos over. Het is goed als mensen daar meer over gaan nadenken.”

Volgens Fokke de Jong heeft Michelle de posters volledig verkeerd begrepen. ,,Die mannen, dat zijn tot kinderen gereduceerde poppetjes, ze zijn ridicuul, ondergeschikt aan de vrouw. De meeste zien het alsof we de mannen hier een beetje in de zeik proberen te nemen”

Michelle is volgens Ketelaar waarschijnlijk geen directe afspiegeling van de samenleving. ,,Toch zullen er altijd groepen zijn die zich tegen dergelijke advertenties verzetten. Maar in het algemeen heerst onder veel vrouwen een soort gelatenheid. De norm is verschoven. 20 jaar geleden waren zulke reclames uit den boze. Maar nu reageren vrouwen vaak een beetje apathisch. Slechts een paar reageren heftig. Het is veel gebruikelijker dat vrouwen zichzelf gaan vergelijken met de dames op de poster: ‘Oh, haar borsten staan wel wat meer rechtop dan die van mij’, of: ‘Die van haar hangen wat meer’.”

Ketelaar vindt wel dat Suitsupply een grens opzoekt. ,,Maar het past bij ze. Het zou opmerkelijk zijn als ze opeens subtiel bloot zouden adverteren.”