‘Entreegeld’ voor club No Surrender

PowNed betaalde No Surrender-baas Henk Kuipers uit Emmen per draaidag een vast bedrag voor zijn medewerking aan de documentairereeks Captain Henk.

Dat stelt de ombudsman Margo Smit van de NPO na een eigen onderzoek. Ze sprak onder meer met Powned over de kwestie die tot de Tweede Kamer vragen opriep. Minister Arie Slob (Media) wilde het naadje van de kous weten.

AD BY STREAMADS

Henk Kuipers zou per aflevering van de documentaire 1000 euro hebben ontvangen. De regels voor het betalen van gasten en deskundigen die deelnemen aan een programma van de publieke omroepen zijn naar aanleiding hiervan strenger gemaakt.

‘Zelfgecreëerde twijfel, die blijft bestaan’

De ombudsman sprak voor haar onderzoek met PowNed. Ze concludeert dat in de aangeleverde stukken geen duidelijkheid bieden over in hoeverre nu sprake was van een (onkosten)vergoeding. Ze spreekt van een ‘zelfgecreëerde twijfel, die blijft bestaan’. ,,Ondanks de pas achteraf en mijns inziens onterecht en ondoorzichtig als onkosten gelabelde betaling.’’

Bovendien noemt ze de nu door PowNed gegeven uitleg onvoldoende overtuigend en vindt ze dat die te laat is gegeven. PowNed houdt vol dat sprake is geweest van een vast bedrag ter compensatie van kosten, planning en organisatie van opnamen.

De captain van de motorclub No Surrender zit in de cel. Hij wordt verdacht van afpersing en diefstal met geweld en van het geven van leiding aan een criminele organisatie.