Flinke klap voor Willem Holleeder

Astrid Holleeder zit vandaag voor de derde keer in de getuigencabine van de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Advocaat Sander Janssen neemt haar namens broer Willem Holleeder nog een keer onder vuur. Later vandaag mag het Openbaar Ministerie vragen stellen.

 

Afgelopen maandag liet Astrid Holleeder haar verhoor eerder afbreken. Een ontsteking aan haar schouder speelde haar parten. Die dag was ze fier overeind gebleven tijdens het verhoor van Sander Janssen, die alles uit de kast trok om haar als een onbetrouwbare – lees: liegende – getuige af te schilderen. Pas toen het over de erfenis van Cor van Hout ging, werd ze uit haar evenwicht gebracht.

Al snel kreeg de verdediging van Willem Holleeder vanochtend een flinke klap te verduren. Details over een deal tussen het OM en Willems andere zus Sonja Holleeder hoefden niet bekend te worden gemaakt, besliste de rechtbank. Die deal draait om het afkopen van strafvervolging in onderzoeken naar de erfenis van Cor van Hout (ooit de vriend van Sonja, Van Hout werd in 2003 geliquideerd). Om te verhullen dat Van Hout Heinekenlosgeld had gestoken in Alkmaarse hoerenpanden hebben zowel Sonja als Astrid een web van leugens gespannen. Astrid zegt nu: ,,Ik was toen verdachte en mocht in die positie liegen. Nu ben ik getuige en vertel ik de waarheid. Ik heb mijn broer niet verraden voor geld, ik zit hier voor gerechtigheid.”

Seksrelatie met Hakkelaar?

Willems advocaat Sander Janssen heeft vanochtend ook gevraagd naar Astrids vermeende seksrelatie met topcrimineel Johan V., alias de Hakkelaar. Volgens Astrid was daar geen sprake van. Ze noemt ‘de Hakkelaar’ een goede vriend met wie ze onder meer muziek maakte. ,,Ik kan goed zingen en Johan goed gitaar spelen, althans dat vinden wij van elkaar.” Ook bevestigt Astrid dat zij bij hem was toen een arrestatieteam ooit een keer ’s ochtends vroeg binnenviel. Maar ze was daar toen om koffie te drinken.

Tapes

Astrid Holleeder kwam vorige week op de proppen met nieuwe geluidsopnamen die ze stiekem van haar broer had gemaakt.  Volgens haar zou Willem Holleeder zich in die gesprekken zorgen hebben gemaakt over wat topcrimineel Dino S. over hem zou kunnen vertellen. Toen Astrid het bestaan van deze tapes bekendmaakte, zei ze snikkend over haar broer: ,,Hij weet dat het nu over is.”

De opnames zijn bekend bij het Openbaar Ministerie, maar nog niet bij Holleeders advocaten. Het OM wil nu vanmiddag fragmenten uit de gesprekken laten horen, maar daar protesteert de verdediging tegen. Die wil eerst de integrale gesprekken kunnen bestuderen, voordat het OM de krenten uit de pap vist. De rechtbank heeft tot 14.00 uur geschorst om daarover na te denken.

Liquidaties

Willem Holleeder staat terecht voor betrokkenheid bij zes roemruchte liquidaties: Mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout was jarenlang de ‘bloedgabber’ van Holleeder. Zijn zus Sonja trouwde met Cor en kreeg twee kinderen. Rond 1996 kregen Holleeder en Van Hout ruzie. Op 24 januari 2003 werd Van Hout geliquideerd. Ook botenhandelaar Robert ter Haak werd geraakt en stierf later.

De ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra werd op 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten toen hij met de politie dreigde te gaan praten.

Johnny Mieremet werd na een zakelijk geschil met Willem Endstra in 2002 een eerste keer beschoten. Hij vertrok naar Thailand, maar kwam daar in november 2005 toch aan de beurt. Kees Houtman, die drugswinsten witwaste, werd geliquideerd op zijn verjaardag. Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn café De Hallen doodgeschoten. De handlanger van Heinekenontvoerder Cor van Hout verklaarde bij de politie over Holleeder.